2021. 07. 09. - 08:22

A melanoma felismerését teheti könnyebbé a mesterséges intelligencia

A melanoma felismerését teheti könnyebbé a mesterséges intelligencia
A kutatók mély konvolúciós neurális hálózatok segítségével olyan rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a betegek bőréről készült széles látómezejű képek gyors elemzését. A mesterséges intelligencia alapú megoldásnak köszönhetően hatékonyabban felismerhető a melanoma, így a bőrrák is nagyobb eséllyel lesz megelőzhető.

A melanoma a rosszindulatú daganatok egyik fajtája, amely világszerte a bőrrákkal kapcsolatos halálesetek több mint 70 százalékáért felelős. Az orvosok évek óta a vizuális vizsgálatra hagyatkoznak a pigmentált elváltozások (SPL) azonosításában, és keresik a jeleket, amelyek bőrrákra utalhatnak. Az SPL-ek korai stádiumban történő azonosítása az alapellátásban javíthatja a melanoma felismerését, ezáltal komoly mértékben csökkentheti a kezelési költségeket.

A kihívást az jelenti, hogy az SPL-ek gyors megtalálása és rangsorolása nehézkes, mivel a pigmentált elváltozások nagy száma miatt gyakran kell értékelni a potenciális biopsziát. Most az MIT szakemberei más kutatókkal együttműködve egy új mesterséges intelligencia-csatornát dolgoztak ki, amely mély konvolúciós neurális hálózatokat (DCNN) használ. A módszer nagy előnye, hogy a legtöbb okostelefonon és hobbifényképezőgépen elterjedt széles látómezejű fotózást alkalmazva képes az SPL-ek elemzésére.

Kisebb eséllyel lehet valaki bőrrákos, hála a mesterséges intelligenciának
Kisebb eséllyel lehet valaki bőrrákos, hála a mesterséges intelligenciának


A széles látószögű képen egy alapellátásban lévő beteg bőrmetszetének kell szerepelnie. Egy automatizált rendszer aztán felismeri, elkülöníti és elemzi az összes pigmentált bőrelváltozást, amely a fotón megfigyelhető.

Egy előre betanított mély konvolúciós neurális hálózat meghatározza az egyes pigmentált elváltozások gyanús voltát, és színkóddal jelöli meg őket: a sárga azt jelenti, hogy érdemes lenne további vizsgálatot végezni, míg a piros azt jelzi, hogy bőrgyógyász bevonásával kell újabb vizsgálatokat végezni. A fénykép alapján megállapított jellemzőket a pigmentált elváltozások további értékelésére és az eredmények hőtérkép formátumban történő megjelenítésére is felhasználják.

A mesterséges intelligencia rendszert egyébként a madridi Gregorio Marañón kórház 133 betegéről készült 20.388 széles látómezejű kép, valamint további nyilvánosan elérhető képek segítségével képezték ki. A kutatók megállapították, hogy a technológia több mint 90,3 százalékos hatékonyságot ért el az SPL-ek megkülönböztetésében, így a korábban igen időigényes, és sajnos sok esetben pontatlan módszereknek az MI egy rendkívül jó alternatívát tud jelenteni.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.