2022. 07. 02. - 08:00

A mesterséges intelligencia a hibamentes orvosi nyilvántartás szolgálatában

A mesterséges intelligencia a hibamentes orvosi nyilvántartás szolgálatában
Augnito néven mutatkozott be egy felhőalapú, a beszédet szöveggé alakító szoftver, amely az emberi hang valós idejű, írott szöveggé fordításával garantálja a hibamentes orvosi dokumentációkat. Ez a mesterséges intelligencia alapú eszköz négyszer gyorsabb, mint a gépelés, és az orvosok naponta legalább 1-2 órát takaríthatnak meg vele.

India becsült népessége jelenleg kb. 1,38 milliárd fő, 1445 betegre pedig egy orvos jut, ami az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott kritériumok alatt van.

A klinikai dokumentáció mindig is kritikus jelentőségű volt az egészségügyi szakemberek számára a számlázás, a biztosítás, az orvosi-jogi célok és az analitika szempontjából a jobb betegellátás elérése érdekében. Ahhoz, hogy az indiai egészségügyi ellátórendszer méretezhetővé váljon és támogassa a több mint egymilliárd fős lakosságot, az elektronikus orvosi nyilvántartás széles körű bevezetésére van szükség.

Mivel Indiában nem létezik ilyen rendszer, Rustom Lawyer megalapította az Augnito nevű, felhőalapú, beszéd-szöveg átalakító szoftvert. A legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az emberi hangot valós időben tudja írott szöveggé konvertálni, ezáltal orvosi dokumentációk hibamentessé válhatnak.

Az Indiában többéves kiterjedt kutatás után kifejlesztett, orvosok és vezető mesterséges intelligenciával foglalkozó tudósok által közösen tervezett Augnito már előre feltöltve tartalmazza az orvostudomány teljes nyelvét, az orvosok pedig a beteg- vagy városnevek mellett új betegségek és gyógyszerek hozzáadásával személyre szabhatják azt. A vállalat azt állította, hogy ezek a funkciók a világon elsők a maguk nemében, és óriási értéket képviselnek az olyan környezetekben, mint a kórházak és klinikák, ahol az orvosok nagy nyomás alatt dolgoznak.

Az Augnito több mint 100.000 indiai orvosnak kíván segíteni a kiégés elleni küzdelemben, ami alatt azt a jelenséget értik, amikor az orvosok már annyi időt töltenek a betegadatok bevitelével, mint amennyit a betegkonzultációval, ez pedig átlagosan közel 3-4 órát jelent naponta. De a rendszer emellett a többi klinikai dolgozó munkáját is megkönnyíti.


Könnyebbé és hatékonyabbá teszi az orvosi adminisztrációt a mesterséges intelligencia

Az Augnito kritikus szerepet fog játszani abban, hogy ez az adminisztrációs folyamat hatékonyabbá váljon, felszabadítva az idejüket, hogy a betegre koncentrálhassanak a számítógépbe pötyögés helyett. Ennek a mesterséges intelligencia eszköznek a használata négyszer gyorsabb, mint a gépelés, és az orvosok legalább napi 1-2 órát takaríthatnak meg az alkalmazásával.

Az MI és a technológiai fejlesztések lehetővé teszik az orvosok számára, hogy kiválasszák a megfelelő szakterületet, sőt, még a helyesírási preferenciákat is, így saját beszédmodellt alkothatnak meg. Emellett egy gombnyomással automatikusan beállíthatják a mikrofon hangerejét és elnyomhatják a háttérzajok szintjét.

Jelenleg Indiában neves kórházak használják az Augnito technológiáját az adatok rögzítésére. Több mint 8000 orvoshoz jutott el Indiában, és szolgáltat a részükre érintésmentes dokumentációt.

A vállalat szerint a technológia sokkal nagyobb önállóságot adott az orvosoknak, hogy mobil módon, adminisztratív munkaerő nélkül dolgozhassanak.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.