2018. 05. 13. - 08:23

A mesterséges intelligencia csak jó célra használható

A mesterséges intelligencia csak jó célra használható

Az etikusság a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének középpontjában áll - áll egy parlamenti jelentésben. Az AI-t (artificial intelligence) sosem szabad arra használni, hogy kárt okozzon, bántalmazzon vagy elpusztítson dolgokat.

Anglia az egyik leggyorsabban haladó ország a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. Éppen ezért a közelmúltban egy parlamenti jelentés lefektette az MI fejlesztésének szabályait.
 
Az etikusságot nem szabad kihagyni ezen szoftverek fejlesztésének menetéből – szögezik le. A mesterséges intelligenciát „sosem” szabad arra használni, hogy „önálló életet éljen, bántalmazzon, pusztítson vagy megtévesszen” embereket.
 
Manapság egy autógyárban a munka nagy részét robotok végzik
Manapság egy autógyárban a munka nagy részét robotok végzik
 
A jelentés szerint az Egyesült Királyságnak megvan a lehetősége arra, hogy vezető legyen az AI területén, s a kormányzattól elvárt, hogy támogassa az ezen a területen tevékenykedő vállalatokat.
 
Javasolt az emberek képzése is, hogy a jövőben együtt tudjanak dolgozni a mesterséges intelligenciával a munkahelyeken. Úgy vélik, az oktatás csökkentené a munkahelyekre gyakorolt negatív hatásokat, amely az AI fejlődésével igencsak valószínű.
 
Számos állást támogat majd a mesterséges intelligencia, de lesznek olyanok is, amelyek eltűnnek, s teljesen újak is megjelennek majd – olyan pozíciók jöhetnek létre, amelyek eddig nem léteztek – áll a jelentésben. Az is nyilvánvaló, hogy a készségek fejlesztése és a képzés terén jelentős kormányzati beruházásokra lesz szükség. Az átképzés olyan dolog lenne, amely élethosszig tart.
 
A Lordok Háza Mesterséges Intelligencia Bizottsága egyetért abban, hogy „a közös javak és az emberiség javára kell fejleszteni” az MI-t.
Arra is kitérnek, hogy rejt veszélyeket magában az AI dominanciája egyes nagyobb vállalatoknál. A Google, az IBM és a Microsoft jelenleg vezetők ezen a téren, s megvan a lehetősége annak, hogy monopol helyzetbe kerülnek.
 
A mesterséges intelligencia bizonyos szakmákban támogatást jelent majd - más szakmák eltűnnek
A mesterséges intelligencia bizonyos szakmákban támogatást jelent majd - más szakmák eltűnnek
 
Rendkívül nagy mennyiségű adatot gyűjtöttek össze a mesterséges intelligencia-alapú rendszerek edzésére, s a jelentés szerint meg kell akadályozni, hogy túlságosan erőteljessé váljanak.
 
Arra azonban egyelőre nem volt szükség, hogy ezen technológiai óriásokat szabályozzák. Azért ellenben többet kellene tenni, hogy megvédjék az emberek adatait az MI korában.
 
Ez magában foglalja olyan önkéntes mechanizmus létrehozását is, amely tájékoztatja az embereket, amikor egy mesterséges intelligencia-rendszert alkalmaznak.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.