2020. 09. 08. - 16:20

A mesterséges intelligencia előnyeit egy felkészült nemzet tudja leginkább kihasználni

A mesterséges intelligencia előnyeit egy felkészült nemzet tudja leginkább kihasználni
Elfogadta a magyar kormány a Mesterséges Intelligencia Stratégiát. Ennek alapján állítanák saját céljaink szolgálatába ezen eszközt, biztosítva, hogy hazánk e fejlődési folyamat nyertese legyen. Hogy hogyan, arról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke beszélt a debreceni Mesterséges Intelligencia konferencián. 

A magyar kormány elfogadta az MI stratégiát. Ennek alapján állítanánk saját céljaink szolgálatába ezt az új eszközt, biztosítva, hogy hazánk a fejlődési folyamat győztese legyen - mondta el beszédében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Debrecenben megtartott Mesterséges Intelligencia konferencián.

Már ma számos alkalmazást használunk a Földön, amely a mesterséges intelligenciára épül. Rengeteg iparág alakul át úgy, hogy a nyertesek az MI-t hívják segítségül.

Palkovics László kiemelte: valójában sok olyan munkát vesz majd át tőlünk, amit nem szívesen végzünk el. Erre a széleskörű változásra kíván a kormány részletes stratégiával reagálni. Amikor felismerték ennek szükségességét, a stratégia megalkotásakor arra koncentráltak, hogy az állami szereplők, a piac, az akadémia együttműködve és a véleményeket ütköztetve fogalmazza meg, pontosan mit tenniük.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció tevékenységét is ismertették

A Mesterséges Intelligencia Koalíció tevékenységét is ismertették

Mi a teendő 2030-ig, 2050-ig és 2100-ig?

A Mesterséges Intelligencia Koalíció több mint 250 tagszervezetet tömörítve hozta létre a stratégiát, mely nemcsak a kormányé, hanem a magyar közösségé is.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke elmondta: nagy megtiszteltetés részt venni e kiemelkedően fontos bejelentésen, mely valóban a piac, az állam és az akadémia másfél éves, közös munkájának eredménye. Számos elemzés, ötletelés, vita, konkretizálás és fókuszálás segítségével készítették elő a dokumentumot, melyet ma közzétesznek, s melyet közösen szeretnének megvalósítani az ország további felemelkedése érdekében.

A dokumentum kiemelten fontos a szakma szereplőinek, hiszen keretezi azt a cselekvési tervet, amely mentén össze tudják hangolni erőfeszítéseiket. Rendkívül lényegesnek tartották, hogy minden szereplő aktívan közreműködjön egy akció-orientált, cselekvésre koncentráló és megvalósítható stratégia születésében, s úgy érzik, jól sikerült.

Palkovics László ismertette: a stratégiában lefektetik, milyen célokat tűznek ki, mit kell tenniük, melyek a konkrét, megvalósítható akciók. A stratégia létrehozása során számos területen akciókat nevesítettek, s ezeket 2019 őszén be is jelentették. Vagyis, mára olyan intézkedést jelenthetnek be, melyeket korábban előkészítettek.

 

 

Hol tartunk és mire számíthatunk?

„Akik nem foglalkoznak mesterséges intelligenciával, úgy gondolhatják: ez a technológia csak a jövőben, nagy high-tech cégek laborjában készül. Magyarország azonban számos területen foglalkozik MI-fejlesztéssel, ahogyan azt a körülöttünk levő kiállítás is mutatja" - mondta Palkovics László. Hozzáette: az önvezető autók fejlesztésétől a raktározó rendszereken át olyan egészségügyi területekig, mint a koronavírus azonosítása, az újszülött babák életjeleinek figyelése, útvonalak optimalizálása, precíziós eszközök használata, foglalkozunk mesterséges intelligenciával – hosszan lehetne folytatni a sort.

„Rengeteg olyan fejlesztésünk van, mely globális együttműködések keretében zajlik, ám bizonyosan állíthatjuk: sokkal több minden történik hazánkban, mint azt a hétköznapokban gondolnánk” – emelte ki a miniszter.  

Jakab Roland megjegyezte: ezt támasztja alá az is, hogy több mint 250 tagszervezet és több mint ezer szakértő vett részt a stratégia megalkotásában.

Már most számos területen alkalmazzuk a mesterséges intelligenciát - mondta Jakab Roland

Már most számos területen alkalmazzuk a mesterséges intelligenciát - mondta Jakab Roland

Számos különböző területen lehet alkalmazni és fejleszteni a mesterséges intelligenciát. A fejlesztési és az alkalmazási lehetőségek kiaknázásának pedig még csak az elején járunk. Már most számos területen használjuk, a gyártásban, egészségügyben, kereskedelemben, ügyfélszolgálaton, agráriumban vagy a telekommunikációban.

Ez tehát már a jelen technológiája. Számos területen már most is jók vagyunk, ezt kell továbbfejlesztenünk. Noha ezek még csak „szigetek”, jól látható, milyen átalakító hatása lesz a technológiának a jövőben: a mi életünkben, gyermekeink, unokáink, dédunokáink életében.

Palkovics László megjegyezte: a várható hatásokat elemezték, különféle eszközökkel igyekeztek felbecsülni a várható kihívásokat. „Szakértőink prognosztizálták a legfontosabb előrejelezhető hatásokat a munkaerőpiac területén, s ezek kihatásaként azonosítottuk a gazdasági szférában a várható fejleményeket."

Hozzátette: ezek mellett igen lényeges az a személyes élmény is, amit a mesterséges intelligencia okoz, s azok a nemzeti szuverenitási kérdések, amelyeket felvet. Itt nemcsak a kibertámadásokra vagy a kémkedésre kell gondolni, hanem olyasmire is, mint például a szervezett és célzott tömeges befolyásolás, az adatszuverenitás kérdése.

Mint mondta, meg kell teremtenünk azokat a megoldásokat és módokat, melyekkel biztosítani lehet, hogy kritikus fejlesztési és felhasználási területeken ne legyünk kiszolgáltatva más országoknak, s teljes mértékben kontrollálni tudjuk a működést, megvédjük az állampolgárokat az új típusú támadásokkal és megtévesztésekkel szemben.

Az MI előnyeit egy felkészült, tudásában magabiztos nemzet tudja leginkább kihasználni. Ugyanígy, kivédeni az ártalmakat.

Jakab Roland hangsúlyozta: a biztonságos használat mellett, melyre társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fel kell készülni, észlelnünk kell, hogy a robbanásszerű átalakulás várhatóan forradalmi események nélkül megy majd végbe.

A munkaerőpiacon végzett, ezt célzó tanulmány szerint a 2030-as évekre 900 ezer ember munkáját érinti majd a mesterséges intelligencia és az automatizáció. Ez Magyarországon azt jelenti, hogy minden 4. munkavégző ember érintett lesz – ám ez nem egyenlő azzal, hogy ilyen sokan elveszítik majd a munkájukat. Ennyi embernek alakul majd át a munkája a folyamatokból adódóan. Ahhoz, hogy a változásból mindenki győztesen kerüljön ki, közös erővel kell segítenünk az emberek képzését. Olyan munkaköröket és új vállalkozásokat teremtsünk, melyekkel ki lehet használni a technológia által kínált lehetőségeket.

Jakab Roland és Kósa Lajos kezet fog

Jakab Roland és Kósa Lajos kezet fog

Hozzátette: szakértői előrejelzések szerint 2030-ra 11-14 százalékot adhat a teljes hazai össztermékhez a mesterséges intelligencia. Összehasonlításképpen, ma a teljes, digitalizációval foglalkozó ipar a hazai össztermékünk 25 százalékát adja. Elképzelhető tehát, mekkora jólétemelkedést hozhat ez a lehetőség, ha jól használjuk. Egyszerre kell segítenünk ezért a munkaerőpiac átállását, a gazdasági lehetőségek kihasználását, s felkészülnünk olyan, új típusú fenyegetésekre, amelyeket az MI, mint technológia lehetővé tesz – hívta fel a figyelmet Jakab Roland.

Palkovics László elmondta: annak érdekében, hogy szemléltessék, hogyan tudnak reagálni a kihívásokra és a lehetőségekre, 3 szintes stratégiát dolgoztak ki. Alul vannak az alapozó pillérek, melyek az általános felkészüléshez elengedhetetlenek, középen találhatók a kiemelt iparági fókuszterületek, legfelső szinten pedig az ún. transzformatív programok.

„Ahogyan azonban előrefelé haladtunk annak megismerésében, milyen tevékenységeket kell elvégeznünk, világossá vált, szükséges megfogalmaznunk olyan általános és kézzel fogható célokat is, amelyeket mindenképpen el szeretnénk érni”.

Mint mondta, 3 kiemelt célt definiáltak. Az első, hogy 1 millió ember találjon nagyobb hozzáadott értékű munkát az elkövetkező 10 évben hazánkban. A második: növelni Magyarország hazai össztermékét az MI segítségével, 15 százalékkal. A harmadik a magyar KKV-k termelékenységének 26 százalékos emelése. E célokat természetesen rész-célokká kell még bontani, ám világos irányokat jelöltek ki.

Palkovics kiemelte: a Mesterséges Intelligencia Koalíció megfogalmazott 5 tételmondatot is, mely sokkal inkább a megközelítés-filozófiát rögzíti. Azt mutatja meg, miként kellene társadalomként viszonyulnunk ehhez az új jelenséghez, ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát együtt, felelősen, globális partnerként, mindannyiunk hétköznapjainak szolgálatába állítsuk és fejlesszük.

Jakab Roland hozzátette: a számok magukért beszélnek. Jól látszik, mindenhol azt célozták meg, hogy ne csak kezeljék az előrejelzést, melyet a jelenlegi folyamatok valószínűsítenek, hanem aktívan alakítsuk és formáljuk, megragadjuk a lehetőségeket.

Jakab Roland és Palkovics László felváltva beszélt

Jakab Roland és Palkovics László felváltva beszélt

A tételmondatok általános érvényűek. Ezek között első, hogy együtt tanuljunk. Az új technológiákat folyamatosan, mindenkinek kell majd tanulnia, s az általa létrehozott munkahelyi, hétköznapi folyamatokat. Hatékonyan fejlesszük és használjuk, mert ebben az esetben hozzájárulunk a technológia határainak kitolásához.

Felelősen és keretezetten csak olyan sebességgel haladjunk, hogy értékeink és társadalmunk a középpontban maradhassanak. Tevékenykedjünk globálisan. A mesterséges intelligencia egy határokon átnyúló technológia, melyben csak úgy tudunk élvonalban maradni, ha állandó együttműködésben vagyunk a világ szereplőivel. Pragmatikusan gondolkodjunk a hétköznapok szolgálatában.

Az MI itt van a hétköznapjainkban, s egyre inkább velünk lesz. Ezért a földön járva és kézzelfoghatóan kell elkezdenünk tudatosan felkészülni rá – hívta fel a figyelmet Jakab Roland.

László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.