2021. 11. 11. - 08:21

A mesterséges intelligencia felére csökkentheti a közúti halálesetek számát 2030-ig

A mesterséges intelligencia felére csökkentheti a közúti halálesetek számát 2030-ig
Az országoknak és a befektetőknek fokozniuk kell a mesterséges intelligencia fejlesztését és használatát annak érdekében, hogy az utak mindenki számára biztonságosak legyenek - mondta október elején három ENSZ különmegbízott, akik egy új kezdeményezés, az "AI for Road Safety" (Mesterséges intelligencia a közúti közlekedésbiztonságért) élén állnak.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (vagyis az SDG-k) tartalmaznak egy felhívást arra, hogy 2030-ra felére kell csökkenteni a közúti halálesetek éves arányát világszerte, és biztosítani kell a biztonságos, megfizethető és fenntartható közlekedéshez való hozzáférést mindenki számára.

Az újonnan indított kezdeményezés szerint ennek megvalósításához elengedhetetlen a gyorsabb előrehaladás a mesterséges intelligencia terén, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol évente a legtöbb emberéletet követeli az utak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente körülbelül 1,3 millió ember hal meg közúti balesetek következtében. További 20-50 millióan szenvednek nem halálos kimenetelű sérüléseket, és sokan közülük rokkantakká válnak.

A mesterséges intelligencia különböző módokon segíthet, többek között a baleseti adatok jobb gyűjtésével és elemzésével, a közúti infrastruktúra fejlesztésével, a baleset utáni reagálás hatékonyságának növelésével, valamint a szabályozási keretek innovációjának ösztönzésével.

Mesterséges intelligencia segíthet elkerülni a végzetes baleseteket
Mesterséges intelligencia segíthet elkerülni a végzetes baleseteket

Ez a megközelítés az adatokhoz való méltányos hozzáférést és az algoritmusok etikus használatát igényli, ami jelenleg sok országban hiányzik, így nem képesek a közlekedésbiztonsági megoldások meghatározására.

A "Mesterséges intelligencia a közúti közlekedésbiztonságért" kezdeményezés bejelentésekor a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára, Houlin Zhao elmondta, hogy a fejlődő országokban a közúti halálesetek aránytalanul magas száma "újabb példa arra, hogy miért kell az új technológiák előnyeinek mindenkit és mindenhol elérnie".

Jean Todt közlekedésbiztonsági megbízott szerint "kihasználatlan lehetőség van arra, hogy a mesterséges intelligenciát a digitalizáció és a közlekedésbiztonsági szakadék megszüntetésére használjuk fel világszerte".

Az új törekvés célja, hogy a köz- és a magánszektoron keresztül erősítse a globális mesterséges intelligenciára irányuló erőfeszítéseket a közlekedés valamennyi résztvevőjének biztonsága érdekében - függetlenül attól, hogy autóval, motorkerékpárral, kerékpárral, gyalogosan vagy más közlekedési módot használnak.

Maria-Francesca Spatolisano, az ENSZ technológiai megbízottja úgy véli, hogy ez a kezdeményezés "az emberek életét konkrétan befolyásoló gyakorlati, valós technológiai kérdésekre összpontosíthat".

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.