2018. 03. 09. - 13:28

A mesterséges intelligencia pontosítja a rák diagnózisát

A mesterséges intelligencia pontosítja a rák diagnózisát

A modern technológia hatalmas segítségül szolgálhat az orvostudománynak, olyan betegségek pontos diagnosztizálásában, mint például a daganat.

Még tavaly decemberben egy brazil kutató, Luis Andre Dutra e Silva több mint nyolcvan százalékkal javította a méhnyakrák szűrésének a pontosságát a mesterséges intelligencia segítségével. Silva és a sok más szakember által kutatott halálos betegség, a rák évente több millió emberéletet követel. A korai felismerés és a diagnózis rendkívül fontos. Ezáltal nem csak milliókat lehet megspórolni, de számtalan életet menthetnek meg.

A kutatásokból és a vizsgálatokból származó adatok nagy része sok esetben azonban összeférhetetlen és előfordulhat, hogy nem tudják megfelelően megvizsgálni.


A mesterséges intelligencia pontosítja a rák diagnózisát

A tudósok, a mély neurális hálózatok (DNN-k) és a visszatérő neurális hálózatok (RNN) használatával kezdték el orvosolni ezt a problémát. Hatékonyan elemezték az összetett adatot. Céljuk pedig az volt, hogy csökkentsék a terheléseket és az emberi hibaarányokat. Ez sikerült.

 A daganatok orvosok általi kézi vizsgálata hajlamos lehet a hibákra, így kevésbé pontos eredményeket kaphatnak. Most a mesterséges intelligencia által akár olyan dolgokat is felfedezhetnek, amelyeket korábban nem észleltek.

Fontos lenne egyébként az egészségügyben dolgozók munkájának átalakítása, hogy a számítógép használata és a mesterséges intelligencia segítse a feladataikat. Utóbbi egyébként nagymértékben javíthatja az olyan halálos betegségek diagnosztizálást és kezelési módszerét, mint a daganat.

 

Tóth-Nagy Orsolya

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.