2022. 09. 20. - 17:07

A mesterséges intelligencia szerepe a vasúti közlekedésben

A mesterséges intelligencia szerepe a vasúti közlekedésben

A mesterséges intelligencia jelentős hatással van a vasúti ágazatra, és napról napra fejlődik. A vasutak egyre inkább a digitális technológiákra támaszkodnak, és ez pozitív hatással van mind az utasok biztonságára, mind a teherszállítási műveletekre.

Az 1800-as évek óta hosszú utat tett meg ez az ágazat. A vonatokat ma már számítógépek működtetik, és a digitális technológiákat az utasok jegyértékesítésétől kezdve a vasúti eszközökig mindent számítógépen kezelnek. A vasúti ágazat az elkövetkező években számos változás előtt áll a mesterséges intelligencia (MI) növekvő szerepe miatt. Ez várhatóan jelentős hatást gyakorol majd a vonatüzemeltetésre, az utasok jegyértékesítésére, a rendszerek karbantartására és a vasúti eszközökre.
 
A vasúti közlekedés egyik legfontosabb szempontja a biztonság. A mesterséges intelligencia (MI) nagy szerepet játszhat ennek garantálásában. Az utasoknak biztonságban kell érezniük magukat, amikor vonaton ülnek, és a vasúttársaságoknak meg kell győződniük arról, hogy csak törvényes utasok szállnak fel a vonatra. Az MI Segítségével például megállapítható, hogy egy személy utazhat-e a vonaton. Emiatt például kamerákat és arcfelismerő szoftvert használnak arra, hogy a vonatokon csak az utazásra jogosult személyek tartózkodhassanak. Ez segít annak biztosításában, hogy illetéktelen emberek ne szállhassanak fel a vonatra. A vasúttársaságok okostelefon-alkalmazásokat is használnak az aktuális hírek pontos tájékoztatására.
 
Összesített train
 
 
A mesterséges intelligencia szerepe a vasúti közlekedésben
 
A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült
 
 
A vasutak egyre gyakrabban alkalmaznak digitális technológiákat az árufuvarozási műveletekben is. A vasúti berendezések gyártói a mesterséges intelligencia segítségével új és hatékonyabb módszereket dolgoznak ki az áruszállításra. Ez segít csökkenteni a teherszállítás költségeit, és versenyképesebbé teszi ezt az ágazatot. A QR-kódok például a szállítmányok nyomon követésére, a biztonsági alkalmazások pedig a vasúti kocsik állapotának ellenőrzésére használhatók.
 
 Az intelligens állomások is egyre elterjedtebbek. Ezek az állomások érzékelőkkel követik a vasúti létesítményeket látogató emberek számát, valamint az állomáson belüli mozgásukat. Ezek az információk felhasználhatók az állomások kialakításának javítására és felhasználóbarátabbá tételére.
 
A vasúttársaságok már most is használják a mesterséges intelligenciát a vonatüzemeltetés javítására. A Deutsche Bahn nemzeti közlekedési vállalat például olyan rendszert fejlesztett ki, amely mesterséges intelligenciát használ a vonatok viselkedésének modellezésére, hogy megelőzhető legyen a kerékhiba. Ez a rendszer segíthet azonosítani a potenciális problémákat, mielőtt azok bekövetkeznének, és megakadályozhatja, hogy azok kárt vagy késést okozzanak.
 
A vasút a társadalom fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul, mivel hatékony és környezetbarát eszközt biztosít az emberek és az áruk szállítására.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.