2019. 09. 11. - 10:05

A nők munkáját jobban érinti az automatizáció?

A nők munkáját jobban érinti az automatizáció?

A becslések szerint a hölgyeknek kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy a robotok helyettesítsék őket a munkaköreikben. A brit adatok szerint tízből egy nőnél ez a helyzet.

Úgy tűnik, a dolgozó nők munkáját kétszer nagyobb eséllyel vehetik át robotok, mint a férfiakét – legalábbis erre utal a Nagy-Britanniában elvégzett tanulmány. A Közpolitikai Kutatóintézet (IPPR) szakemberei szerint a nők 9 százaléka olyan munkát végez, amelyben nagy az automatizáció esélye, összehasonlítva azt a férfiak 4 százalékával.
 
A fiatalabb és idősebb nők egyaránt ki vannak téve az automatizáció általi változásoknak.
 
A szakadék a 61 és 65 éves kor közötti hölgyeknél a legnagyobb, akik négyszer magasabb eséllyel veszíthetik el munkájukat a robotizáció következtében. A bevándorlók, az egyedülálló szülők és a huszonéves fiatalok ugyancsak gyakorta vannak ilyen munkakörben.
 
Nagy eséllyel automatizálható számos női munkakör
Nagy eséllyel automatizálható számos női munkakör
 
A tanulmányban az áll, hogy az Anglián kívül született, bevándorló nők teszik ki a női munkaerő 21 százalékát, a munkaköreik 29,3 százaléka azonban automatizálható. Ráadásul, az ilyen munkakörökben tevékenykedő nők 60 százalékkal nagyobb eséllyel egyedülálló szülők, mint a többiek a munkapiacon.
 
A tanulmány rámutatott, hogy a nemek közötti különbségek egyes régiókban nagyobbak, mint másutt.
 
Északkeleten a hölgyeket 2,2-szer nagyobb valószínűséggel érinti az automatizálás, mint a férfiakat, összehasonlítva ezt a londoni 1,5-ös különbséggel.
 
A szám szerint a nem teljesen meghatározható számú részmunkaidős foglalkozásoknak ugyancsak nagy a lehetősége az automatizálásra - 14,6 százalék, szemben a teljes munkaidőben végzett munka 3,3 százalékával.
 
Az IPPR arra figyelmeztet, hogy amennyiben a kormányok nem avatkoznak közbe, a robotok és a kognitív technológiák, karöltve a mesterséges intelligenciával növelheti a nemek közötti különbségeket és a bérek közötti szakadékot is.
 
Persze azért vannak jó hírek is. Ha megfelelően kezelik, az automatizáció éppenséggel lehetőséget ad a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentésére és megosztja a gazdasági előnyöket az emberek között. A valódi cél ez.

Sőt, a termelékenység 2 százalékkal történő növekedése valós értelemben lehetővé teheti, hogy több ünnepnap legyen, jobban elosszuk azokat az év során, a termelés vesztesége nélkül.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.