2021. 10. 14. - 08:22

A produktivitást növelik a Google Lens mesterséges intelligencia fejlesztései

A produktivitást növelik a Google Lens mesterséges intelligencia fejlesztései
A Google a "Google Search On" rendezvényen jelentette be, hogy több nagy mesterséges intelligencia alapú fejlesztést tervez a Google Lenshez. Ezek az újdonságok pedig immár több platformon is elérhetők lesznek.

Az eseményen az egyik legérdekesebb bejelentés az volt, hogy a Google Lens az Androidos okostelefonokon kívül más eszközökön, nevezetesen iOS és Windows operációs rendszert futtató készülékekre is telepíthető lesz hamarosan. A Google Lens 2017-ben került bevezetésre az Androidot futtató okostelefonokon, leváltva a Google Goggles-t, ami egy képfelismerő szoftver volt.

A fejlesztések között szerepel több olyan is, melyek hatékonyságát a mesterséges intelligencia fokozza.

Az egyik új képesség, hogy amikor a felhasználó kézírásos szöveget jelöl ki a Lens segítségével egy papírlapról, akkor lehetőség lesz a "Másolás a számítógépre" lehetőségre koppintva gyorsan beilleszteni azt egy másik, Chrome-mal bejelentkezett eszközre. Ez remekül használható tehát például a kézzel írt jegyzetek gyors másolására és beillesztésére a laptopra anélkül, hogy újra be kellene gépelni az egész szöveget.

10141-google-lens-ai-mi-mesterseges-intelligencia
Már kézírást is olvas a továbbfejlesztett Google Lens

A Google szerint az új nyelv tanulására irányuló keresések száma az elmúlt hónapokban megduplázódott. Ha az otthon töltött plusz időt egy új nyelv elsajátítására használja valaki, akkor a Lens segítségével gyorsan lefordíthat szavakat spanyol, kínai és több mint 100 másik nyelvre, ha a kamerát a szövegre irányítja. Mostantól pedig a nehezen kimondható szavak vagy mondatok gyakorlására is bevethető a Lens. Ehhez pedig csak ki kell jelölni a szöveget, és rákoppintani az új Meghallgatás gombra, így az alkalmazás hangosan felolvassa a kiválasztott szavakat vagy mondatokat.

Mindezen túl az új fogalmak gyors keresése is a Lens részét fogja képezni. Ha egy könyvben vagy újságban olyan szóval, illetve kifejezéssel találkozik a felhasználó, amelyet nem ért (például "gravitációs hullámok"), a Google Lens segíthet ezen. Egy új mesterséges intelligencia képesség ugyanis a Google Kereső találatait a sorok közé illeszti, tehát nem kell külön elnavigálni egy böngészőbe vagy a Google Kereső alkalmazásába. Ezáltal az összetett kifejezésekről vagy szavakról azonnal extra információkat, magyarázatokat lehet kapni, ráadásul az eredeti szövegkörnyezet virtuális részeként.

Ezek az új megoldások tehát már nem csupán Androidon, hanem iOS és Windows platformokon is elérhetők lesznek a közeljövőben.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.