2021. 02. 12. - 08:59

A rasszista emberek felderítésében is közreműködhet a mesterséges intelligencia

A rasszista emberek felderítésében is közreműködhet a mesterséges intelligencia
A Virginia Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan mesterséges intelligencia rendszert, aminek célja felderíteni és számszerűsíteni a faji elfogultságokhoz kapcsolódó élettani jeleket. Ennek érdekében egy hordozható eszközt építettek, ami megpróbálja azonosítani a rasszista gondolatokhoz kapcsolódó jeleket.

Fontos tehát előre leszögezni, hogy nem vadidegen emberekről lehet megállapítani, hogy rasszisták-e. Ez tulajdonképpen egy önteszt, ami többek között a pulzusszám és a véroxigénszint elemzésével könnyíti meg az utat annak megértéséhez, hogy a tudattalan elfogultság és a szisztémás rasszizmus hogyan illeszkedik egymáshoz.

A rasszizmus azonosításához jelenleg az úgynevezett Implicit Association tesztet használják. Alapvetően képeket és szavakat mutatnak a résztvevőknek, akik megpróbálják a lehető leggyorsabban társítani őket a "világos bőrrel", a "sötét bőrrel", illetve a "jóval" és a "rosszal". Ezt egyébként bárki kipróbálhatja a Harvard Egyetem weboldalán.

Vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a kívülállók fenyegetési reakciói az alanyban gyakran fiziológiailag is mérhetők. Más szavakkal: néhány ember fizikai választ produkál azokra az emberekre, akik másnak tűnnek, mint ők, és amikor ilyen állapotba kerülnek, akkor ott mérni is lehet bizonyos paramétereket.

A Virginia Egyetem ötvözte ezt a két területet. Toboroztak egy 76 önkéntes hallgatóból álló csoportot, akiken elvégezték az implicit asszociációs tesztet, miközben fiziológiai válaszukat hordható eszközzel mérték.

A rasszizmus hátterének megismeréséhez járul hozzá a mesterséges intelligencia
A rasszizmus hátterének megismeréséhez járul hozzá a mesterséges intelligencia


A folyamat egy gépi tanulási rendszer kifejlesztését vonta maga után, ami segít az adatok értékelésében és következtetések levonásában. A kérdés, ami felmerült a kutatókban, így szól: a fiziológiai válaszok speciális kombinációjának azonosítása valóban meg tudja-e mondani nekünk, ha valaki akaratlan rasszizmus-érzéseket tapasztal? A válasz pedig erre egy erős talán.

A gépi tanulási és statisztikai elemzésük azt mutatta, hogy az implicit torzítás a fiziológiai jelekből 76,1% -os pontossággal megjósolható. Egy ilyen kb. 76%-os pontosság bár most még alacsonyabb sikerküszöböt jelent a gépi tanulás terén, de a rendszer továbbfejlesztéssel ez várhatóan jóval feljebb tornázható.

Ez az újszerű kutatás segíthet megvilágítani a tudatalatti gondolkodási folyamatokat, például a radikalizálódás és a paranoia mögött. Lehetőség van arra is, hogy végre kiderüljön, hogyan lehet a rasszizmus annak az embernek a nem szándékos implicit elfogultsága, amely akár társnak, "szövetségesnek" is hiheti magát a másikkal.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.