2018. 10. 22. - 09:00

A robot a parlamentben elmagyarázta, miben lesz hasznunkra a mesterséges intelligencia

A robot a parlamentben elmagyarázta, miben lesz hasznunkra a mesterséges intelligencia

A már jó ideje ismert Pepper robot a mesterséges intelligencia jövőjéről beszélt a tantermekben – mégpedig felszólalás keretében a brit parlamentben.

Pepper lett az első robot, amely megjelent egy angol parlamenti ülésen és beszédet is tartott. A képviselőknek arról számolt be, hogyan lesz az oktatásban használható a mesterséges intelligencia.
 
A robot jelenleg a Middlesex Egyetemen található meg, itt dolgozik együtt a diákokkal és eseményeken is megjelenik.
 
A képviselők mosolyogtak, amikor Pepper bevonult az ülésterembe, bár a kérdések és a válaszok egyaránt előre meg voltak fogalmazva. Lucy Allan a Tory pártból megjegyezte, hogy „jobb volt, mint egyes miniszterek korábban”.
 
Pepper robot a brit parlamentben az oktatás és a mesterséges intelligencia viszonyáról beszélt
Pepper robot a brit parlamentben az oktatás és a mesterséges intelligencia viszonyáról beszélt
 
Az Oktatási Bizottság jelenleg azt vizsgálja, hogy az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a robotika, milyen hatással lesznek az oktatásra.
 
Pepper rövid bemutatkozását követően arról számolt be a képviselőknek, hogy a robotoknak fontos szerepük lesz, de mindig szükséges maradnak számukra az emberek egyedi érzékei és készségei, melyek értéket teremtenek a technológiából.
 
A kérdéseket a Munkáspárti James Firth tette fel a robotnak, valószínűleg, mert ő ült hozzá a legközelebb. Hangosan és lassan beszélt hozzá, hogy az mindent megértsen.
 
Peppert egyébként a diákok már több dologra is használják. Segít a speciális igényű gyerekeknek számolási tudományuk javításában, idősekről gondoskodik, tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai konferenciákon és vásárokon vesz részt.
 
Angliában több egyetemnek és iskolának van Pepper robotja, amely felismeri az arcokat és szemkontaktust is tart – és amelynek ára jelenleg 10 ezer és 12 ezer font között mozog.
 
A robot megjelenése egyébként nem mindenkit nyűgözött le a brit parlamentben, Michael Wooldridge professzor, az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligencia-részlegének vezetője a BBC-nek azt mondta: szerinte ez kínos trükk volt, ami a mesterséges intelligenciát „rossz hírbe hozza”.
 
Sokan egyetértenek viszont abban, hogy a jelenlegi oktatási rendszert drámai módon meg kell változtatni ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a technológiai fejlődés üteméhez.
 
Brian Holliday, a Siemens Digital Factory ügyvezető igazgatója szerint nagyobb szükség volt már az iskolák és a technológiai vállalatok közötti együttműködésre és arra, hogy az oktatók ne csak a „tudásalapú tanulásra”, hanem az „alkalmazott tanulásra” koncentráljanak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.