2018. 09. 13. - 09:20

A robot a rendetlenségben is megtalálja a tárgyakat nemsokára?

A robot a rendetlenségben is megtalálja a tárgyakat nemsokára?

Nincs messze a segítő robotok éles látása. Az emberek kiemelkedőek az ügyesség tekintetében, ezt kell a robotoknak is elsajátítani, ami azonban nem megy egyik napról a másikra. A tárgyak precíz fogását folyamatosan fejlesztik náluk, a mesterséges intelligenciának hála a közeljövőben látásuk is javulhat.

Nincsenek könnyű helyzetben a robotok, melyek egyelőre még a mesterséges intelligencia alkalmazásával sem teljesen tökéletesek az emberi ügyesség szintjének elsajátításában.
 
Ahhoz képest azonban, hogy korábban csak ugyanazt a mozdulatsort voltak képesek véghezvinni, ma már igen jelentős előrelépést értek el a kutatók abban, hogy a robot precízen fogjon meg tárgyakat. A közelmúltban a számítógépes látás tökéletesítése is elkezdődött.
 
A robot egy bögre megfogását tanulja
A robot egy bögre megfogását tanulja
 
Mindez lehetővé teszi, hogy képesek legyenek megítélni a tárgyak közötti távolságot, ugyanakkor még mindig nem „értik” teljesen a tárgyak formáit – vagyis a gyors felvételüket követően nehezen tudnak velük mit kezdeni.
 
A MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (CSAIL) kutatói egy új tanulmányban arról számoltak be, hogy megtalálták ennek a területnek a legfőbb kulcsát. Olyan rendszert fejlesztettek, amely megvizsgálja az eléje kerülő tárgyakat, s eléggé megérti őket vizuálisan ahhoz, hogy konkrét feladatokat rendeljen hozzájuk – anélkül, hogy korábban látta volna őket.
 
A rendszer, amely a Dense Object Nets (DON) szoftver nevet kapta, úgy értelmezi a tárgyakat, mint pontok halmazát, vagy afféle „vizuális térképet”. Ez a megközelítés segít, hogy jobban megértsék és manipulálják az elemeket és ami a legfontosabb, lehetővé teszi, hogy felvegyenek specifikus tárgyakat akár a rendetlenség kellős közepéről – akkor is, ha több hasonló tárgy van ott.
 
Az igen értékes gépi képességet egyébként az Amazon és a Walmart cég már használja a raktáraiban.
 
Példának okáért alkalmazhatjuk a DON-t arra, hogy a robot megfogjon egy bizonyos pontot a tárgyon, mondjuk a cipő nyelvét. Erre úgy is képes, hogy sosem láttam előtte azt a lábbelit.
 
Mesterséges intelligencia: a robot tárgyakat válogat
Mesterséges intelligencia: a robot tárgyakat válogat
 
„Számos manipulációs megközelítés nem képes azonosítani egy tárgy egyes részeit, például az említett cipőnyelvet, különösen több tárgy között – mondta el Lucas Manuelli PhD hallgató, aki a rendszerről beszámolt a vezető szerzővel, Pete Florence PhD-hallgatóval együtt. Mindketten a MIT professzora, Russ Tedrake irányítása alatt dolgoztak. – Példának okáért a létező algoritumusok nem lennének képesek megragadni egy csésze fülét, főként, ha az a bögre különlegesebb formájú.”
 
A kutatócsoport természetesen nemcsak gyártási szempontból foglalkozott a robotok ügyességének fejlesztésével. Az otthonokban is szükség lesz a mesterséges intelligencia vezérelt robotokra, melyeknek tudniuk kell elvégezni bizonyos feladatokat – így például kitakarítani, miközben „gazdájuk” dolgozik. A robotnak képesnek kell lennie elmosogatni és elrakodni, de ehhez megfelelően kéne kezelnie a tárgyakat.
 
A rendszert önfenntartónak tervezik, vagyis nem igényelne emberi beavatkozást.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.