2018. 03. 08. - 10:55

A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alkalmasak a munkára, viszont az intelligens jellemző hallatán sokakban kétség merül fel.

Nehéz meghatározni a robot és a mesterséges intelligencia fogalmát. Alapvetően az MI az emberi gondolkodás leképezése: egy ember által gyártott gép az intellektuális képességeinkkel. Ez magába foglalja a tanulás képességét is akármiről, így az érzelmektől kezdve a kreatív gondolkodásig. A robotok jelenleg a közelében sincsenek az effajta mesterséges intelligenciának, viszont a korlátozott MI-vel már nagy előrelépést értek el az egyes intellektuális képességek lemásolásában.

 

A számítógépek, bár korlátozottan, de eddig is megoldottak problémákat. A mesterséges intelligencia problémamegoldó képessége elméletben egyszerű, a megvalósítás már kevésbé: az MI robot összegyűjti a szükséges információkat szenzorokkal vagy emberi betáplálással, majd a tárolt adatai alapján felméri ezek jelentését. A gép ezek után lefuttatja a lehetőségeket, majd kiválasztja a legeredményesebbet. Természetesen egyes problémákat programozás alapján már megold, ilyen például a sakkozó számítógép.

 

Egyes robotok már képesek a korlátozott tanulásra

Egyes robotok már képesek a korlátozott tanulásra

 

Egyes robotok már képesek a korlátozott tanulásra is: felismeri a lábát, amelyek mozognak és kikerüli az akadályokat. A robot eltárolja ezt az információt, így amikor újra ilyen helyzetbe kerül, már tudja mit kell tennie. Viszont ez csak korlátozottan működik, nem tudnak még minden információt úgy elraktározni, mint az emberi elme, ami egy feneketlen dobozhoz hasonlítható.

 

A kommunikáló robotok a szülő-csecsemő interakciót mintázzák

A kommunikáló robotok a szülő-csecsemő interakciót mintázzák

 

Vannak robotok, amelyek már kommunikálni is tudnak, ilyen például Kismet, amelyet a M.I.T. laboratóriumában fejlesztettek ki. Kismet felismeri és értelmezi az emberi testbeszédet, hangfrekvenciát, majd megfelelően reagál. A M.I.T. tudósait elsősorban a szülő-csecsemő kommunikáció érdekli, mivel ez a fajta kommunikáció a legalacsonyabb szintű interakció. Kismetet és a hozzá hasonló humanoid robotokat nem egy központi szerver irányítja, hanem az alacsonyabb szintű tevékenységet alacsonyabb szintű robot vezérli. Rodney Brooks szerint ez az emberi elme felépítése is: az alapvető létfenntartási tevékenységet automatikusan tesszük, nem a tudatunk legmagasabb szintje dönt róla.

 

Az igazi kihívás az, hogy a mesterséges intelligencia megértse a természetes intelligenciát. A tudósoknak nem áll rendelkezésükre egy minta, amely alapján dolgozhatnak, így hamarabb kerül a szervezetünkbe mesterséges szerv, minthogy létrejöjjön a mesterséges intelligencia. Az agy neuronok milliárdjaiból épül fel, és ezek elektromos kapcsolatai alapján tanulunk, ugyanakkor azt már nem tudni, hogy ezek a kapcsolatok hogyan egészítik ki az egyes folyamatokat. Összességében ez a komplex áramkör megfoghatatlan. 

 

Az agy egy olyan kompex áramkör, melynek lemásolása egyelőre csak elmélet

Az agy egy olyan kompex áramkör, melynek lemásolása egyelőre csak elmélet

 

Ahogy a robot fizikai megtervezésekor hasznos az emberi felépítés tanulmányozása, úgy a mesterséges intelligencia segíthet megérteni a természetes intelligencia mechanikáját. Vannak tudósok, akik szerint ez a végcél, mások pedig egy olyan világot képzelnek el, ahol együtt él a természetes és mesterséges intelligencia. További elképzelés, miszerint egy idő után eggyé válunk majd a robotokkal: kiborgokká leszünk, vagyis az ember és robot összeolvad. Bármelyik verzió is valósul majd meg, az biztos, hogy a robotok nagy szerepet fognak játszani a mindennapi életünk során, úgy ahogy 1980-ban elterjedtek a számítógépek. 

 

Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.