2022. 07. 28. - 17:05

A robotok az emberek megfigyelésével tanulják meg a háztartási feladatokat

A robotok az emberek megfigyelésével tanulják meg a háztartási feladatokat
A kutatók új tanulási eljárást fejlesztettek ki a robotok számára, ezáltal az emberek mozdulatait lemásolva képesek tanulni, az új módszer a WHIRL nevet kapta.
A WHIRL egy hatékony algoritmus az egyszeri vizuális imitációhoz. A robot közvetlenül képes tanulni az emberi interakciós videókból, és általánosítani tudja ezeket az információkat új feladatokra, következtetésképpen, a robotok alkalmasak a háztartási feladatok elsajátítására. A WHIRL - azaz röviden In-the-Wild Human Imitating Robot Learning - segítségével a robot megfigyeli a feladatokat, ha szüksége van, akkor keres hozzá illő videóanyagot és végül kialakít egy képet arról, hogyan végezze el magát a munkát.
 
A robot nézte, ahogy Shikhar Bahl kinyitja a hűtőszekrény ajtaját, rögzítette a mozgást, az ajtó kilengését, a hűtő helyét stb. ezen adatokat feldolgozta és elkezdte lemásolni Bahl mozgását. A kezdeti sikertelenség és néhány óra gyakorlás után a robot képes volt kinyitni a hűtő ajtaját. "Az utánzás nagyszerű módja a tanulásnak" - mondta Bahl, a Ph.D. a Carnegie Mellon Egyetem Számítástechnikai Karának Robotics Institute hallgatója. 
 
A robotok - az embert lemásolva - képesek kinyitni a hűtő ajtaját
 
Bahl és az egyetem két oktatója, egy egyszerű robotba programozta be a WHIRL szoftvert, ami képes volt 20 feladat megtanulására: kinyitotta, becsukta a hűtőt, szemeteszsákot cserélt vagy éppen betolta a széket az asztal alá. A robot minden alkalommal végignézte, amint egy ember egyszer elvégzi a feladatot, majd elkezdett gyakorolni és tanulni, hogy önállóan hajtsa végre azt.
 
A WHIRL segítségével a robotok természetes környezetükben is el tudnak végezni feladatokat. Bár a robot nem biztos, hogy ugyanazokkal a mozdulatokkal hajtja végre a feladatot, mint egy ember, nem ez a cél. Az embereknek és a robotoknak különböző “részei” vannak, így eltérően mozognak. A lényeg, hogy a végeredmény ugyanaz legyen. A hűtő ajtaja nyitva van, a lámpakapcsoló le van kapcsolva vagy a csap el van zárva.
 
Forrás: ScienceDaily
Kép forrása: pixabay. com - Jogtiszta fotó.
A kép illusztráció.
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.