2020. 12. 11. - 15:12

A romlott húst is képes felismerni a mesterséges intelligencia

A romlott húst is képes felismerni a mesterséges intelligencia
Egy mesterséges intelligencia alapú "elektronikus orr" képes úgymond kiszagolni a romlott húst a boltban, ezzel elősegítve nem csupán a kellemetlenségek, hanem akár komolyabb betegségek megelőzését is.

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai a hús frissességét pontosan felmérő "elektronikus orrot" fejlesztettek ki, amelynek alapját a mesterséges intelligencia adja.

A módszer amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: a rendszer az élelmiszer csomagolásában elhelyezett vonalkódot elemzi, mivel ennek a címkének megváltozik a színe a rothadó húsból származó gázok hatására. A vizsgálathoz mindössze annyit kell tenni, hogy egy direkt erre a célra készült telefonos applikációval be kell olvasni a vonalkód képét, és 30 másodpercen belül meg is születik az eredmény.

A tesztelések során kereskedelmi forgalomban is kapható, csomagolt csirkehúsokon, marhahúsokon és halakon végeztek kísérleteket, amelyeket hagytak állni addig, amíg a romlás meg nem indult bennük. Az MI-eszköz viszont kiválóan teljesített, hiszen átlagosan 98,5%-os pontossággal állapította meg, hogy mely húsok voltak romlottak és melyek frissek.

A mesterséges intelligencia ügyel arra, hogy friss hús kerüljön a kosarunkba
A mesterséges intelligencia ügyel arra, hogy friss hús kerüljön a kosarunkba


Chen Xiaodong professzor, a tanulmány társszerzője úgy véli, hogy az alkalmazás segíthet eldönteni a fogyasztóknak azt, hogy egy hús valóban friss-e, és hogy a lejárati időtől függetlenül mennyire alkalmas a fogyasztásra.

"Ezek a vonalkódok pénzt takaríthatnak meg az emberek számára, mivel ezentúl nem kell kidobniuk a még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket. Így akár a környezetet is védhetjük a fölösleges hulladékok csökkentésével" - mondta el a szakember.

A kutatók szerint a rendszerük leutánozza az emlősök orrának azt a képességét, amivel a romló húst érzékelni tudják, mivel gyakorlatilag ugyanazok a gázok játsszák mindkét esetben a főszerepet.

A vonalkódok minden egyes sávja tartalmaz egy festékanyagot, ami bizonyos típusú és koncentrációjú gázok hatására megváltoztathatja a színét. Ezek a reakciók pedig olyan színkombinációt hoznak létre, amely egyfajta "szag-ujjlenyomatként" szolgáltat információt a hús állapotról. Végül a vonalkódok képein tréningezett konvolúciós ideghálózatok elemzik a mintákat, hogy kimutassák, friss-e a hús.

A teszteken a mesterséges intelligencia algoritmus 100%-os pontosságot ért el az elromlott húsok felismerésében, valamint 96-99%-os pontosságot a friss és kevésbé friss húsok azonosításában.

A csapat most szabadalmat nyújtott be a módszerre, továbbá egy szingapúri agrárvállalkozással kezdtek együttműködésbe, annak érdekében, hogy a megoldásuk más típusú élelmiszereken is alkalmazható legyen a jövőben.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.