2020. 07. 17. - 08:49

A szegénység elleni küzdelemben segíthet a mesterséges intelligencia Afrikában

A szegénység elleni küzdelemben segíthet a mesterséges intelligencia Afrikában
A Stanford Egyetem kutatói egy olyan eszközt állítottak elő, amely műholdas képek mesterséges intelligencia alapú szkennelésével figyeli meg és elemzi az afrikai falvak szegénységi szintjét.

A gazdasági fejlődés nyomait kutatja az új mesterséges intelligencia elvén működő technológia, ami az Afrikában lévő falvak szegénységi szintjeit műholdas képek által analizálja. Az eszköz képes arra, hogy a fejlődés jeleit kutassa olyan területeken, mint például az utak, a házak vagy éppen a közvilágítás. A mélytanulási algoritmusok pedig mintákat találnak ezekben az adatokban, amelyek segítségével a falvak gazdaságát tudják mérni.

A Stanfordi Egyetem kutatócsoportja Afrika 23 országának közel 20.000 falujában tesztelte a módszert, olyanokban, amelyeknél már rendelkezésükre álltak a gazdasággal kapcsolatos adatok. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy sikeresen meg tudják becsülni a falvak szegénységi szintjét.

Mivel a fejlődési minták megmutatják, hogy egyes helyek miért teljesítenek jobban, mint mások, elősegíthetik a problémásabb régiók igényeire szabott szociális programok kidolgozását.

A szegénység elleni programok kidolgozásához járulhat hozzá a mesterséges intelligencia
A szegénység elleni programok kidolgozásához járulhat hozzá a mesterséges intelligencia


A kutatók szerint a mesterséges intelligencia alapú rendszer abban is támogatást nyújthat, hogy mérjék a gazdasági jólét szintjét azokon a területeken is, ahol nincs még kellő mennyiségű megbízható adat. David Lobel, a projekten dolgozó stanfordi professzor szerint jelenleg nincs igazán hatékony módja annak, hogy megértsük, hogyan változik a szegénység helyi szinten az afrikai falvakban.

"A népszámlálást nem végzik túl gyakran, a háztól házig történő felmérések pedig csak ritkán térnek vissza ugyanazokhoz az emberekhez. A műholdképek segíthetnek abban, hogy rekonstruálni lehessen a szegénység kialakulásának körülményeit, így a jelenség jobb megértéséhez és enyhítéséhez is hozzájárulhat a kontinensen" - fogalmazott a professzor.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.