2018. 06. 27. - 10:54

A szuperszámítógépek piacára tört be Kína

A szuperszámítógépek piacára tört be Kína
Bár Amerika visszaszerezte a vezetést Kínától a világ leggyorsabb szuperszámítógépe terén, a legfrissebben TOP 500-as lista szerint az ázsiai országban sokkal több csúcsteljesítményű gép található.
Az USA éveken keresztül uralta a szuperszámítógépek piacát, egészen két évvel ezelőttig. A lista felsorakoztatja azokat a kínai cégeket, amelyeket a szuperszámítógépek legtermékenyebb gyártójaként tartanak számon. Az 500-as listából 206 kínai, míg 124 szuperszámítógép köthető Amerikához. A szuperszámítógépek egyre elterjedtebbek az olyan területeken, mint az orvostudomány, az energiatechnológia, vagy a kvantumszámítás.
 
A szuperszámítógépek piacára tört be Kína
A szuperszámítógépeket már nem csak az állami szektor használja
 
 
A szuperszámítógép egy újabb lépés afelé, hogy Kína 2030-ra vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia területén. Pár évvel ezelőtt a szuperszámítógépeket elsősorban a kormányok használták különböző projektekhez, mint a nukleáris fegyverek hatásának modellezére, mostanra viszont az 500-as lista több mint felét a vállalkozások teszik ki. Várhatóan 2022-re a globállis szuperszámítógép piac 9,5 milliárd dollárra rúg majd, egyes becslések szerint akár 500 ezer dollárt is költhetnek a csúcsteljesítményű gépek fejlesztésére. 
 
 
A szuperszámítógépek piacára tört be Kína
Az 500-as lista első öt helyéből hármat kínai vállalat foglal el
 
 
Az 500-as lista első öt helyéből hármat kínai vállalat foglal el: első helyen a Lenovo, a harmadikon az Inspur, az ötödiken pedig a Sugon. Depei Qian, kínai csúcsszuperszámítógép-kutató szerint bár az ország rendkívüli lépéseket tesz a fejlődés érdekében, egyes területek még lemaradás van, főként a szoftverfejlesztés terén. A szuperszámítógép-fejlesztők számára kihívás jelent a szoftverek fejlesztése, hiszen nagy mennyiségű adatfeldolgozást kell végrehajtaniuk, de a szakértő szerint felzárkózik majd Kína.
 
Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.