2020. 07. 24. - 08:51

A vakság kialakulásának okát képes felismerni a mesterséges intelligencia

A vakság kialakulásának okát képes felismerni a mesterséges intelligencia
A DeepMind és a Google egy olyan új, mesterséges intelligencia alapú megoldást fejleszt, amivel lehetőség lesz a vakság leggyakoribb okát diagnosztizálni.

A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy az képes legyen felismerni az életkorral összefüggő makuladegenerációt (Age-Related Macular Degeneration - AMD). Ez egy olyan betegség, ami Európában a 60 évnél idősebbek 25%-át érinti, míg az Egyesült Államokban akár 11 millió ember is szenvedhet tőle.

Ennek a rendellenességnek két típusa létezik: az egyik a "száraz" forma, ami a legtöbbször csak kisebb látásvesztést okoz, míg a "nedves" forma már tartós vaksághoz vezethet.

Vakságtól mentheti meg az embereket a mesterséges intelligencia
Vakságtól mentheti meg az embereket a mesterséges intelligencia


Jelenleg a szemészek az AMD diagnosztizálására a szem 3D szkennelését használják, azonban ezeknek a rendkívül részletes képeknek időigényes az elemzése. A DeepMind kutatói úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia képes kimutatni azt, hogy az egyes betegeknek vannak-e olyan tüneteik, amik sürgős beavatkozást igényelnek, és ami végsősoron a látásuk megmentését eredményezheti.

A kutatók egy anonimizált, retinális szkennelési adatkészleten összesen 2795 beteg állapotát analizálták - olyanokét, akiknél nedves AMD állt fenn. Ezt követően két ideghálózatot használtak fel arra, hogy a 3D-s szemvizsgálat elemzésével kimutassák a betegség meglétét, kiegészítve olyan funkciók megjelölésével, amelyek információkat nyújtanak a rendellenességről. A rendszer pedig ezután az adatokat felhasználja arra, hogy megjósolja, hogyan alakul a beteg nedves AMD-je a következő 6 hónapban.

A DeepMind szerint a mesterséges intelligencia már a nedves AMD kezdetét is képes kimutatni, méghozzá ugyanolyan pontossággal, mint az emberi szakértők - sőt, egyes esetekben még pontosabb is volt náluk.

Pearse Keane, a projekten dolgozó egyik szemészeti specialista szerint a rendszer korai figyelmeztető jelként szolgálhat a betegség kialakulására. "Ezzel viszont nem oldottuk meg az AMD problémáját, de talán éppen most sikerült hozzáadni egy darabkát a nagy puzzle-höz" - tette hozzá.

A következő fázisban az algoritmus validálását fogják elvégezni, így a mesterséges intelligencia klinikai vizsgálatok során is felhasználható lesz. Idővel ez tehát az orvosoknak is segíthet majd a betegek személyre szabott kezelési tervének kidolgozásában.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.