2018. 10. 03. - 09:40

Állatkísérleteket válthat fel a mesterséges intelligencia

Állatkísérleteket válthat fel a mesterséges intelligencia

Fellélegezhetnek azok az állatok, amelyekkel a kutatók kísérleteket végeznek: a kutatók egyre inkább hajlanak arra, hogy a mesterséges intelligenciát használják helyettük.

Számos kísérletet végeznek állatokon ma is. Csak Európában 2011-ben kilenc, leggyakrabban végzett tesz halálos volt az esetek 57 százalékában. Nem csoda, hogy az állatjogi aktivisták évtizedek óta tiltakoznak a vitatott gyakorlat ellen.
 
Az emberiség gyakran helyezi előtérbe a pénzt az emberséggel szemben, s ez a meglehetősen szerencsétlen tény nemigen változik a közeljövőben. Szerencsére, mégis csökkenhet az állatkísérletek száma.
 
Állatkísérleteket válthat fel az ígéretes mesterséges intelligencia-modell
Állatkísérleteket válthat fel az ígéretes mesterséges intelligencia-modell
 
A kutatók bíznak abban, hogy a mesterséges intelligencia felválthatja azokat, ráadásul csökkenti a költségeket és pénzügyi ösztönzést is nyújt az állatkísérletek elhagyására.
 
Évente nagyjából 3 milliárd eurót költenek arra, hogy tanulmányozzák anyagok negatív hatását az olyan állatokra, mint a patkányok, majmok és nyulak. Ez megdöbbentő szám, ha azt vesszük, hogy milyen ártalmas gyakorlatra adnak ki ennyit.
 
A mesterséges intelligencia tesztelő projekt mögött álló kutatók 80.908 különféle vegyi anyagot azonosítottak különböző adatokból, olyan dolgok segítségével, mint egyéni korrózió, az irritáció szintje, valamint az ózonréteg károsodásához való hozzájárulás.  
 
Statisztikai modellt hoztak létre, felügyelet nélküli és felügyelt tanulás keverékével. Ez a modell a vegyi anyagokat a hasonló kémiai struktúra és a toxicitás alapján csoportosítja.
 
A felügyelet nélküli tanulási részt úgy alkották meg, hogy algoritmust használtak, amely vektorokat eredményez, ezek tartalmazzák, hányszor fordult elő egy összetevő az anyagokban.
 
Jelenleg sajnos még gyerekcipőben jár a mesterséges intelligencia-modell, mivel az állatkísérletekkel szemben pontossága nem az igazi: 70-80 százalékos, míg az állatokon végzett tesztek 78-96 százalékosak.
 
S miközben a modell legalább kétharmad részben korrekt, a kémikusok számára a pontosság fejlesztése nagyon fontos – annak érdekében, hogy csökkentsék az emberekre gyakorolt hatást.
 
Ám az legalább jó hír, hogy ezek az MI-modellek már jó úton haladnak az állatkísérletek leszorítása érdekében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.