2019. 02. 10. - 08:00

Angliában 14 rendőrörs használ bűnügy-előrejelző MI-t

Angliában 14 rendőrörs használ bűnügy-előrejelző MI-t

A mesterséges intelligencia segítségét veszi igénybe Nagy-Britanniában több rendőrörs: már 14 alkalmazza a bűnügyeket előrejelző szoftvert.

Legalább 14 angol rendőrség használja mára a bűnügy-előrejelző mesterséges intelligencia szoftvert – számolt be a Liberty lap.
 
Egy emberi jogi csoport összeírta, mely erők alkalmazzák a technológiát, mivel véleményük szerint a program használata elfogult rendőri stratégiákhoz vezethet, amelyek igazságtalanul az etnikai kisebbségekre és az alacsonyabb jövedelmű közösségekre összpontosítanak. Az átláthatóság súlyos hiányát szintén kiemelték.
 
A technológia védelmezői ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a mesterséges intelligenciával felszerelt rendszer újfajta betekintést nyújthat a pisztollyal és késsel elkövetett bűnügyekbe, a szexuális kereskedelembe és más, potenciálisan életet veszélyeztető bűncselekményekbe, amikor a rendőrség költségvetését nyomás terheli.
 
A mesterséges intelligencia költséghatékony megoldás lehet a rendőrségnek
A mesterséges intelligencia költséghatékony megoldás lehet a rendőrségnek
 
Az Avon és Somerset rendőrörsök a sajtó képviselőit is meghívták, hogy lássák a Qlik rendszer működését akció során, ezzel is felhívva az emberek figyelmét.
 
Minden megteszünk, hogy megakadályozzuk az adatmodellek elfogultságát - mondta egy szóvivő. – Éppen emiatt az adatok nem tartalmaznak nemet, etnikai hovatartozást, címet vagy demográfiai információkat.”
 
A Liberty ugyanakkor kiemeli, hogy a technológiának nincs megfelelő felügyelete, s nincs arra sem egyértelmű bizonyíték, hogy alkalmazása biztonságosabb közösségekhez vezet.
 
A cikk szerint az „átlátszatlan számítógépes programok” algoritmusokat használnak elfogult rendőrségi adatok elemzésére, minták azonosítására és olyan rendőrségi megközelítés beágyazására, amely diszkriminatív lehet. A lap szerint ezek „megalapozott egyenlőtlenségek”, melyet költséghatékony innovációként tüntetnek fel.
 
A Liberty két olyan szoftverre fókuszált, amelyeket gyakran egymás mellett alkalmaznak. Az első az „előrejelző leképzés”, amely jelzi a bűncselekmények szempontjából melegágynak számító helyeket: ezzel több járőrt küldenek a helyszínekre.
 
A másodikat „egyéni kockázatértékelésnek” hívják, amely megpróbálja megjósolni, hogy egy egyén mennyire hajlamos bűncselekmény elkövetésére, vagy arra, hogy ő maga legyen áldozat.
 
Angliában az alábbi őrsök már használták egyik vagy mindkét szoftvert, illetve tervezik annak alkalmazását: Avon és Somerset, Cheshire, Durham, Dyfed Powys, Greater Manchester, Kent, Lancashire, Merseyside, The Met, Norfolk, Northamptonshire, Warwickshire és Nyugat-Mercia, Midlands nyugati része, valamint Nyugat-Yorkshire.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.