2020. 09. 25. - 08:28

Átveheti az irányítást a vadászgépeken a mesterséges intelligencia

Átveheti az irányítást a vadászgépeken a mesterséges intelligencia
Az Amerikai Védelmi Minisztérium, vagyis a Pentagon egy új, mesterséges intelligenciára épülő kísérletezésbe fogott, melynek hatására akár néhány éven belül az MI irányíthatja az emberek helyett a vadászgépeket.

A bejelentést maga a védelmi miniszter, Mark Esper tette meg nemrég, aki szerint a mesterséges intelligencia bizony átveheti az igazi pilóták helyét 2024-re - ha nem is teljes mértékben, de mindenképp meghatározó szerephez fog jutni a modern technológia ezen a téren.

A Pentagon egy hónappal azután számolt be erről az elképzelésről, hogy egy MI-alapú rendszer legyőzte a légierő egy pilótáját egy virtuális dogfight-ban, vagyis egy manőverező légi harcban. Az eszköz kifejlesztése a védelmi megoldásokkal foglalkozó Heron Systems nevéhez köthető, akik a mesterséges intelligencia 5 legjobb légi párbajának szimulációjából származó adatokat felhasználva szállt szembe a VR (virtuális valóság) sisakot viselő F-16-os vadászpilótával.

Vadászgépekbe költözhet pár éven belül a mesterséges intelligencia
Vadászgépekbe költözhet pár éven belül a mesterséges intelligencia


"A kísérlet során arra keresték a választ, hogy miként lehet az MI képességeit átültetni a való világba" - magyarázta Mark Esper a Pentagon első MI-szimpóziumán.

"Az MI-ügynökök látványos győzelme megmutatta, hogy miként tudnak teljesíteni a fejlett algoritmusok az emberek ellen a virtuális dogfight-ok során. Ezek a szimulációk 2024-ben egy taktikai repülőgépekkel, valós környezetben végzett versenyben fognak kiteljesedni. De hogy világossá tegyük, az MI szerepe nem az önálló műveletek elvégzése lesz, hanem hogy támogassák a döntéshozók munkáját. Az MI-re tehát úgy tekintünk, mint egy eszközre, ami által erőforrásokat, időt és a munkaerőt szabadíthatunk fel, hogy azokat magasabb prioritású feladatokra tudjuk fordítani" - mondta el a védelmi miniszter.

A dogfight-ok egyébként csak egy területet jelentenek a mesterséges intelligenciával folyó kísérletezési területek közül. Esper szerint az ilyen jellegű megoldások segíteni fogják az Egyesült Államok katonai fölényét például Oroszország és Kína fölött. Hozzátette, hogy Moszkva például földi járművekhez, repülőgépekhez, nukleáris tengeralattjárókhoz, valamint a különböző irányítási rendszerekhez is fejlesztett már mesterséges intelligenciát, míg Kínában a fegyvergyártók önálló drónokat is árulnak, amelyek halálos csapást tudnak mérni a célpontra.

A technológia célja természetesen az, hogy megvédjék az Egyesült Államok polgárait, és megalapozzák a jövőbeni béke alapjait is. Egyelőre tehát csak az USÁ-ban alkalmazhatják ezt a módszert, de a tervek szerint később megosztják majd az MI-alapú fejlesztéseket a szövetségeseikkel is.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.