2019. 02. 17. - 09:00

Aukciókat is rendezhet a mesterséges intelligencia

Aukciókat is rendezhet a mesterséges intelligencia

Vajon a művészvilág készen áll az MI-re? Választ adhat a kérdésre a Christie’s ház első olyan aukciója, melyet mesterséges intelligencia hozott létre.

Különös hír jelent meg négy hónappal ezelőtt a médiában: a Christie’s ház olyan aukciót rendezett, amelyet a mesterséges intelligencia kreált.
 
A 432.500 dolláros értékesítés – ennyiért kelt el egy kép - vitát váltott ki a kritikusok között, felvetették ugyanis, vajon valóban MI-generált-e egy alkotás, ha az ember részt vesz a portré készítésében.
 
Március 6-án azonban a Sothesby londoni aukciója lezárhatja ezt a vitát, sőt még lendületet is adhat a mesterséges intelligencia által generált művészetnek, amely eddig viszonylag ritka volt.
 
Ezt a művet alkotta mesterséges intelligencia a Christie's 2018 októberi aukcióján
Ezt a művet alkotta mesterséges intelligencia a Christie's 2018 októberi aukcióján
 
A cég ugyanis ajánlatot fog tenni a Mario Klingemann német számítógéptudós által készített darabra, melyet teljes mértékben a számítógép alkotott az aukciósház tájékoztatása szerint. Más, mint az a portré, amelyet 2018 októberében adtak el, abban ugyanis volt némi emberi beavatkozás – a párizsi Obvious művészeti csoporté.
 
Klingemann aukciós debütálása egy MI „agyból” áll, amely torzított arcok végtelen áramlását sugározza két képernyőre, az algoritmusok eredményeként. A homályos arcok kerülnek fókuszba, ezek közül azonban egyik portré sem létezett soha.
 
A kritikusok ezúttal is megjegyezhetnék, hogy az alkotás nem teljesen számítógép-generált, hiszen – mint Klingemann elismerte – neki kellett megalkotni a gépet.
 
Mostanra azonban készen áll arra, hogy végtelen számú képet hozzon létre – s hogy érdemes-e, azt azt minden bizonnyal az ajánlattevők fogják eldönteni.
 
Miután az Obvious csoport darabja az eredeti 10 000 dolláros becslés ellenére jóval többért kelt el,  a Christie’s-nek a soron levő munkát 39 ezer dolláros áron kell kínálnia.
 
Kíváncsian várjuk az eredményt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.