2018. 07. 02. - 09:45

Autistáknak segít a mesterséges intelligencia

Autistáknak segít a mesterséges intelligencia

A személyre szabott „mély tanulás” robotokat biztosít az autizmus terápiához – a gyerekek válaszait értékelve a mesterséges intelligenciával működő gépek eredménye már 60 százalékos pontossággal egyezik a szakemberekével.

Azoknak a gyermekeknek, akik autizmus spektrumzavarral küzdenek, többnyire problémáik vannak az érzelmi állapotok felismerésével – gondot okoz nekik megkülönböztetni például egy boldog arcot egy félelmet tükröző arckifejezéstől.
 
Ennek orvoslásaképpen terapeuták egy csoportja gyerekbarát robotot fejlesztett ki, hogy segítsenek a gyerekeknek bemutatni az érzelmeket, s arra ösztönözzék őket, hogy utánozzák azokat s megfelelő módon reagáljanak bizonyos érzelmekre.
 
A terápia úgy működik a legjobban, ha a mesterséges intelligenciával működő robot egyszerűen értelmezi a gyermek saját viselkedését – akár izgatott, akár érdeklődést mutat a terápia során.
 
Autista gyermekeknek segíthet a mesterséges intelligencia az érzelmek pontos felismerésében
Autista gyermekeknek segíthet a mesterséges intelligencia az érzelmek pontos felismerésében
 
A MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media laboratórium kutatói olyan, személyre szabott gépi tanulási hálózatot hoztak létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a robotok megbecsüljék egy-egy gyermek érdeklődését és elkötelezettségét minden interakcióban, olyan adatokat használva, amelyek kimondottan arra a kisfiúra vagy kislányra vonatkoznak.
 
A személyre szabott mélytanulási halózattal a háttérben a robotok észlelése a gyerekek válaszait illetően 60 százalékban egyezett azokkal, amelyeket szakemberek értékeltek – írták a Science Robotics szaklapban közzétett jelentésben.
 
Emberi megfigyelő számára meglehetősen nehéz magas szintet elérni az egyetértésben, ha az autista gyermekek elkötelezettségéről és viselkedéséről van szó. Korrelációs pontszámuk általában 50 és 55 százalék között alakul.
 
Rudovic és kollégái szerint azok a robotok, amelyeket emberek megfigyelésére edzettek, a jövőben még több következetes becslést adhatnak a viselkedésről.
 
„A hosszútávú cél nem az, hogy olyan robotokat alkossunk, melyek helyettesítik az ember terapeutákat, hanem hogy kulcsfontosságú információkkal segítség a szakembereket, s így azok személyre szabottabb terápiát alkalmazhassanak” – magyarázta Oggi Rudovic posztdoktor, a Media Laboratórium munkatársa, egyben a tanulmány első szerzője.
 
Rosalind Picard, társszerző, a MIT professzora megerősítette, hogy a személyre szabás különösen fontos az autizmus terápiában.
 
„Kihívás olyan gépi tanulási és mesterséges intelligencia eszközt létrehozni, amely autizmus terén dolgozik, mivel a legtöbb MI-módszer sok-sok adatot igényel, s ezek hasonlóak minden kategóriában, amelyeket megtanult. Az autozmus, ahol a heterogenitás jellemző, a normális MI-megközelítések nem megfelelőek” – mondta Picard.
 
Picard, Rudovic és kollégáik más területeken is alkalmazta már a mély tanulást, s rájött arra, hogy javítják az eredményeket a fájdalom-monitorozás, valamint az Alzheimer-kór előrehaladásának előrejelzéséhez.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.