2021. 07. 27. - 11:00

Autonóm mobil robotok a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához

Autonóm mobil robotok a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához

Megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI) az ABB. Célja, hogy az autonóm mobil robotokkal megvalósítsa a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációját.

Nagy bejelentést tett az ABB gépipari konszern, amely kiemelkedő az energiaellátás és az automatizálás terén: megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI), amely applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén.
 
Ennek eredményeként az ABB robotikai és automatizálási kínálata bővül, s az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljes körű portfóliót nyújt a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához.    
 
Az ASTI-val való együttműködéssel az ABB robotikai és automatizálási kínálata bővül
Az ASTI-val való együttműködéssel az ABB robotikai és automatizálási kínálata bővül
 
A felek július 19-én írták alá az ABB növekedési stratégiája szempontjából fontos akvizíciót. A tranzakció várhatóan 2021-ben, a nyár közepén zárul le.
 
A két fél megállapodása szerint a vételi árat nem teszik közzé.
 
Az ASTI-t 1982-ben alapították, központja a spanyolországi Burgos városában található. Az ASTI csaknem 300 főt foglalkoztat Spanyolországban, Franciaországban és Németországban.
 
Többségi részvényese Veronica Pascual Boé, ő tölti be a vezérigazgatói posztot is. A további részvényesek között megtalálható a Keensight Capital befektetési alap is, amely az európai, növekvő piacokra fókuszál. 
 
Napjainkban az ASTI támogatja Európa egyik legnagyobb, telepített AMR robotokból álló flottáját és 20 országban rendelkezik széles vevőkörrel az autógyártásban, a logisztikában, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszergyártásban. Sami Atiya and Veronica Pascual Boe
 
A vállalat 2015 óta közel 30 százalékos éves növekedést produkált, 2021-re tervezett árbevétele közel 50 millió dollár.  
 
„Az iparágvezető portfólióval, széles körű szoftvercsomaggal és a növekedését mutató piaci szegmensekre kiterjedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező ASTI kiváló választás számunkra, mivel a rugalmas automatizálás következő generációjával tudjuk támogatni az ügyfeleinket – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. - Az akvizíció nyomán az ABB lesz az egyetlen vállalat, amely az AMR-ek, a robotok és a gépautomatizálási megoldások teljes palettáját tudja nyújtani a gyártástól a logisztikán át a felhasználási pontig. Mindez forradalmi változást hoz a fogyasztók egyéni igényeihez igazodó ügyfeleink számára, akik így képesek lesznek kiaknázni a fogyasztói kereslet jelentős változásaiban rejlő lehetőségeket.”          
 
Az AMR robotok alkalmazása korábban nem tapasztalt mértékű rugalmasságot tesz lehetővé a gyártás, a logisztika, az intralogisztika, valamint a kiskereskedelem és az egészségügy területén.
 
Mindez lehetővé teszi az ABB és az ASTI közös jövőképének megvalósítását. Eszerint az ügyfelek a mai lineáris gyártósorokat teljes körűen rugalmas hálózatokra cserélik le, melyekben az intelligens AMR robotok autonóm módon mozgatják és irányítják az anyagokat, az alkatrészeket és a késztermékeket az intelligensen összekapcsolt munkaállomások között, a gyárakban, a logisztikai központokban, a laborokban, az üzletekben vagy a kórházakban.  
 
 
Az ABB jövőképe tökéletesen illeszkedik távlati céljainkhoz, mivel az automatizálás munkahelyi felgyorsítása révén mindkét fél támogatja ügyfeleink rugalmasságát és versenyképességét.  Ez lesz az utunk következő, izgalmas szakasza, mely során együtt gyorsítjuk fel innovációs terveink megvalósítását, bővítjük a globális ügyfélszolgálatunkat és partneri hálózatunkat, tovább növeljük gyártási és kivitelezési kapacitásunkat, valamint hatékonyan kiaknázzuk az ABB globális és a kínai piaci jelenlétében rejlő lehetőségeket. Nagy örömömre szolgál, hogy csatlakozhatok a robotika üzletág kibővített vezetőségéhez és elősegíthetem, hogy az általam vezetett AMR-üzletág hozzájáruljon ezen ambiciózus növekedési terv megvalósításához” – mondta el Veronica Pascual Boé, az ASTI vezérigazgatója.
 
Az ASTI iparágvezető AMR-portfóliójához autonóm vontatójárművek, „goods-to person” komissiózási megoldások, egységszállítók, dobozos szállítójárművek, továbbá átfogó szoftverkínálat tartozik, amely a járműnavigációtól és járművezérléstől kezdve a flotta- és rendelésmenedzsmenten át a felhőalapú nyomon követési rendszerekig terjed.   
 
Az ASTI termékeit és megoldásait integrálják az ABB robotikai, gépautomatizálási és moduláris megoldásainak portfóliójába, a RobotStudio®-t is tartalmazó szoftvercsomagba, illetve az ABB Robotika szimulációs és programozási eszközébe, melynek eredményeként egyedülálló, átfogó automatizálási portfólió áll majd az ABB ügyfeleinek rendelkezésére.
 
Az ABB és az ASTI kimagasló szakági ismeretekkel rendelkezik a gyártással kapcsolatos ágazatokban, például az autógyártásban, az élelmiszer- és italgyártásban, a tömegfogyasztási cikkek ágazatában, továbbá az új, gyorsnövekedésű szegmensekben - így a logisztikában, az e-kereskedelemben, a kiskereskedelemben és az egészségügyi ellátásban.   
 
Figyelembe véve, hogy az AMR robotok globális értékesítése nagyjából 20 százalékos az éves, összesített növekedési ráta mellett, 2025-re várhatóan eléri a 14 milliárd dollárt, s az ABB azt tervezi: világszerte növeli az AMR-eladásokat, a szerviztámogatást pedig kiterjeszti 53 országra.
 
Az ASTI Burgosban lévő központja a jövőben az ABB AMR üzletág központjaként működik majd tovább, vezetője Pascual Boé lesz.
 
Az ABB Robotika üzletág új szektorokat is megcéloz a robotikára alapozott automatizálási termékeivel
Az ABB Robotika üzletág új szektorokat is megcéloz a robotikára alapozott automatizálási termékeivel
 
Alapfunkcióit, így a K+F-t, a gyártást, a termék- és projektértékláncot megtartó központ az ASTI létesítményeiben funkcionál a továbbiakban.
 
Az értékesítések európai és amerikai piacokon történő erőteljes fokozására vonatkozó tervekkel összhangban az ABB növelni kívánja az AMS üzletág központjának gyártási kapacitását is. Az AMR robotokkal Kínában és Ázsiában elérhető növekedési potenciál realizálása érdekében az ABB egy ázsiai, a teljes értékláncot és a gyártást is lefedő AMR-központot alakít ki, mely a Sanghajban 2022-ben átadandó, új robotikai gyárában létesül. 
 
Kínában, amely a világ legnagyobb robotikai piacának számít, az autonóm mobil robotok értékesítésének becsült nagyságrendje 2025-re eléri az évi 1,8 milliárd dollárt.  
 
Az ABB Robotika üzletág nem sokkal a mostani akvizíció előtt jelentette be, hogy a robotikára alapozott automatizálási termékeivel - így például a GoFATM és SWIFTITM együttműködő robotcsaládok piacra dobásával - új szektorokat, valamint első alkalommal a felhasználók körét is megcélozza. Bejelentette azon tervét is, hogy erősíteni kívánja az automatizálás térnyerését az építőiparban.
 
Az ABB-csoport (mely eredetileg az Asea Brown Boveri-t takarja) vállalatai mintegy 145 ezer embert foglalkoztatnak 100 országban. Központjuk a svájci Zürichben van.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.