2020. 03. 04. - 10:00

Az 5G internet mindent és mindenkit összeköt

Az 5G internet mindent és mindenkit összeköt

Az ötödik generációs mobil hálózat olyan módon változtatja meg a világot, amelyet jelenleg még nem tudunk elképzelni. Nézzük meg közelebbről.

Sokat lehet hallani és olvasni mostanság az 5G terjeszkedéséről, melyben Kína és Dél-Korea jár az élen, de az Egyesült Államok, Anglia, Németország, Svájc és a skandináv országok is szorosan a nyomukban vannak.
 
Az 5G hálózatok 2019-ben lettek bevezetve, s gyorsan terjeszkednek 2020 folyamán. A mobilhálózatok ötödik generációja mindenkit és mindent összeköt. Távoli műtéteket tesz lehetővé, valamint az önjáró autók hibátlan működését. A filmeket, melyeket megnéznénk, pillanatok alatt letölthetjük a közeljövőben.
 
Az okostelefonok gyorsasága és az állandó kapcsolódással rendelkező számítógépek, melyeket a fogyasztók már ma használnak, alkalmazzák az 5G internetet. A 3G és a 4G technológia elérte, hogy a „világot a kezünkbe vehessük”.
 
Az 5G internet mindent és mindenkit képes lesz összekötni
Az 5G internet mindent és mindenkit képes lesz összekötni
 
Mi mindent ér el azonban az 5G?
 
1.Gyárak és ipari létesítmények magánhálózatait hozza létre: ide tartozik az 5G-kompatibilis tárgyak internetje (Internet Of Things – IOT), sok eszközzel, érzékelőkkel, alkalmazásokkal és mobil csatlakozással, melyek mind a termékek minőségének javítását, a termelékenység növelését, a költségek csökkentését és az ipari munkahelyek biztonságának fokozását célozzák meg.
 
Az új kapcsolódási rendszer olyan gyárakat és létesítményeket foglal magában, amelyek távol helyezkednek el a városoktól, ahol jelenleg a távolság és a fizikai összetettség gátolja a vezeték nélküli kapcsolatokat.
 
2.Mezőgazdaság: az 5G technológiák ígéretesek az összeköttetés gyorsítása és bővítése terén, anélkül, hogy az akkumulátor élettartama csökkenne, s ez igen nagy előnyt jelent a gazdálkodók számára. Már most is javítja az állatorvosi diagnosztikát, a növényvédelmet, a műtrágya-felhasználás mérséklődik. Az intelligens öntözőrendszerek alkalmazása is javul, mellyel vizet takarítanak meg.
 
Az 5G mobilhálózat várhatóan új megoldásokat kínál majd a városokban és a vidéki térségekben található, szélessávú internet-kapcsolatok közötti eltérésekre, csökkentve a földrajzi digitális szakadékot.
 
3.Fenntarthatóság: az 5G-t az energia- és a vízfelhasználás hatékonyabbá tétele érdekében is telepítik, míg a városok arra készülnek, hogy az 5G-t a levegő és a víz minőségét valós időben figyelemmel kísérhessék. Az elektromos autó-technológia célja a forgalmi dugók minimalizálása és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, amellett, hogy növeli a közlekedés biztonságát.
 
4.Mesterséges intelligencia (MI) a berendezésehez: jó példa arra, hogy az MI és az 5G hogyan működik együtt, a hordozható egészségügyi eszközök és okostelefonok együttműködésének lehetősége. Ezzel ugyanis elég gyorsak és okosak lesznek ahhoz, hogy azonnal azonosítsanak egy egészségügyi problémát, s értesítsék az orvost.
 
5.Kiterjesztett valóság (XR): az 5G technológia jelentősen megnöveli az XR videóinak sávszélességét erőteljes számítástechnikai tulajdonságokkal és minimális késleltetéssel. Lényegében megszünteti a valós és a virtuális világ közötti hézagot.
 
Az oktatás, az egészségügy, a kiskereskedelem, az idegenforgalom és a feldolgozóipar csupán néhány olyan terület, amelyben ez várhatóan előnyös lesz.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.