2020. 10. 23. - 11:33

Az egészséges termésért dolgozik a földeken a mesterséges intelligencia

Az egészséges termésért dolgozik a földeken a mesterséges intelligencia
A növények egészsége, ezáltal a termés megfelelő mennyisége és minősége a mezőgazdaságban kulcsfontosságú, és a jövőben ennek a problémának a kezelését akár teljesen rá lehet bízni a mesterséges intelligenciára - hála az Alphabet X által kifejlesztett plant buggy-nak.

A plant buggy nevének első fele a növényt jelenti, a másik pedig a homokfutónak becézett offroad-járműre utal. Mindez előrevetíti, hogy a mesterséges intelligencia alapú szerkezet a földeken is bevethető, és célja a növények állapotának felmérése.

Az eszköz prototípusa napenergiával működik, és önállóan barangol a mezőkön. A növények helyét GPS-alapú szoftverrel határozza meg, és amikor rájuk lel, akkor a kameráit és a különféle adatelemző megoldásait használja arra, hogy kielemezze a növények tulajdonságait. A rendszer emellett képes arra, hogy a földeken lévő problémákat is felismerje, így a növények fejlődését veszélyeztető tényezők még időben felismerhetők és kiküszöbölhetők.


Mesterséges intelligencia ügyel a növények és a földek egészségére


A speciális járgány kombinálja a földekről gyűjtött adatokat, melyek között megtalálható a növény magassága, a gyümölcs mérete és a környezeti hatások, de az időjárás-előrejelzésre és a talaj minőségére vonatkozó információkat sem nélkülözi a képlet. Az adathalmazt aztán a gépi tanulás értékeli ki, hogy kiderüljön, minden rendben van-e a növény fejlődésével és a környezettel való kölcsönhatásával.

A buggy különféle formában és méretben lesz elérhető, így alkalmazkodni tud az egyes területek sajátosságaihoz. Az "MI-farmert" az Egyesült Államokban már tesztelték, például kaliforniai eperföldeken és illinoisi szójaföldeken. Továbbá elemezte számos növény életciklusát, beleértve a dinnyét, a bogyós gyümölcsöket, a salátát, olajos magvakat, zabot és árpát.

A fejlesztés mögött álló Alphabet szerint ezzel a modern módszerrel nagy segítséget lehet nyújtani a gazdáknak abban, hogy a növények és a földek megfelelő ellátást kapjanak, valamint hogy lássák, hogyan reagálnak a növények a környezetükre. Ezeket az adatokat aztán felhasználhatják arra, hogy előjelezzék a terméshozamot, vagy éppen megelőzzék azokat a betegségeket, amik tönkre tehetik akár az egész termést.

A plant buggy egy nagyobb projekt, a Mineral része, amit az Alphabet azért indított el, hogy a mezőgazdaság hatékonyabb és fenntarthatóbb legyen a jövőben, felhasználva a növényvilágról szóló azon információkat, melyeket a modern technika eszközeivel gyűjtenek. Mivel az agráriumban dolgozó munkaerő gyorsan elöregszik, és az éghajlatváltozás is komoly megpróbáltatásoknak teszi ki a terméshozamot, ezért a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések bevetése rendkívül fontos lehet a megfelelő élelmiszer-ellátás biztosításában a jövőben.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.