2021. 10. 15. - 08:26

Az élelmiszerhulladék csökkentésében segíthet a mesterséges intelligencia alapú szemetes

Az élelmiszerhulladék csökkentésében segíthet a mesterséges intelligencia alapú szemetes
Egy szingapúri székhelyű startup olyan mesterséges intelligenciával működő szemetesládákat tervezett, amelyek használatával kevesebb élelmiszer végezheti a szemetesben, ezáltal pedig nem csupán a pazarlás mérsékelhető, hanem az emberek is tudatosabb fogyasztásra tudnak átállni.

Az újfajta megoldás mögött a Lumitics nevű startup, egész pontosan annak vezetője, Rayner Loi áll, aki a szingapúri otthonában jegyzeteket készített arról, hogy milyen gyümölcsök és zöldségek romlottak meg minden héten. Így amikor elment egy szupermarketbe, jobban tudta, hogy pontosan mennyi almát vagy banánt eszik meg egy hét alatt, és ennek megfelelően optimalizálta a bevásárlását.

Loi úgy véli, hogy az ilyen egyéni intézkedések fontosak az élelmiszerpazarlás problémájának kezelésében. De ennél magasabb célokat is kitűzött maga elé, hiszen a 2017-ben megalapított vállalkozása kereskedelmi szinten követi nyomon az élelmiszerpazarlást. Teszi mindezt azért, hogy segítsen a naponta több ezer ételt felszolgáló szállodáknak és légitársaságoknak megbecsülni, hogy mennyi elkerülhető hulladékot termelnek.

A Lumitics súlyérzékelőkkel, kamerákkal és mesterséges intelligencia alapú technológiával felszerelt kukákat használ, amelyek képesek felismerni és nyomon követni a kidobott ételek típusát és mennyiségét - beleértve azt is, hogy romlott, meg nem evett vagy konyhai hulladékról van-e szó.

Loi szerint a legtöbb szakácsnak nincs információja az összes olyan ételről, amelyet nem fogyasztottak el. "Az áttekinthetőség hiánya miatt nagyon nehéz stratégiákat kidolgozniuk és intézkedéseket hozniuk az élelmiszer-pazarlás csökkentésére" - mondta a vezérigazgató a Time-nak adott interjújában.

Kevesebb étel köthet ki a szemétben a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Kevesebb étel köthet ki a szemétben a mesterséges intelligenciának köszönhetően

A Lumitics ügyfelei a pazarlásra vonatkozó adatokat arra használják, hogy pontosabbá tegyék a reggelizőbüfében kihelyezett ételek mennyiségét, vagy csökkentsék bizonyos összetevők beszerzését. Az együttműködésben részt vevő szállodák jelentősen csökkentették az élelmiszer-hulladékot, hiszen 2019-ben több mint 300.000 adag ételt tartottak távol a hulladéklerakóktól.

Ez nem csak zöld megoldást jelent, hanem jót tesz az üzletmenetnek is. A szállodai éttermek nem ritkán elég vékony haszonkulccsal működnek, "így minden megtakarítás számukra valójában óriási megtakarítást jelent az üzletük számára" - tette hozzá a startup-cég vezére.

Loi és csapata már olyan nagy ügyfelekkel dolgozik együtt, mint a szingapúri Four Seasons szálloda vagy éppen az Etihad Airways légitársaság.

A Természetvédelmi Világalap 2021. júliusi jelentése szerint a világ mezőgazdasági üzemeiben elveszett több mint 1,2 milliárd tonna élelmiszer, valamint a boltokban, éttermekben és otthonokban elpazarolt 900 millió tonna a globális üvegházhatású gázkibocsátás 10%-át teszi ki.

Loi most Szingapúron túlra is kiterjeszti ambícióit: a Lumitics ugyanis azon dolgozik, hogy jövőre a Közel-Kelet szállodáiban és Ázsia más városaiban is megkezdje működését.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.