2018. 08. 11. - 09:00

Az emberi agyat utánozza az MI szinapszis

Az emberi agyat utánozza az MI szinapszis

Amerikai kutatók olyan mesterséges szinapszist fejlesztettek ki, mely nem úgy dolgozza fel az információkat, mint egy számítógép – sokkal inkább úgy, mint az emberi agy.

Számítógép helyett az emberi agy módjára dolgoz fel információkat az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges szinapszis – úgy, ahogyan az ember oldja meg a feladatokat.
 
A felfedezés energiahatékonyabb mesterséges intelligencia-eszközökhöz vezethet, melyek forradalmasíthatják a mindennapi életet – mondta el a Pittsburgh Egyetem kutatócsoportja.
 
„Az emberi agy analóg természete és masszív párhuzamossága oka részben annak, hogy az emberek még a leghatékonyabb számítógépeknél is jobban teljesítenek, ha magasabb rendű kognitív funkciókról van szó – ilyen a hangfelismerés vagy a mintafelismerés komplex és változatos adatkészletekben” – magyarázta dr. Feng Xiong, az elektrotechnika és számítástechnika professzora.
 
Az emberi agy módjára működik a mesterséges intelligencia szinapszis
Az emberi agy módjára működik a mesterséges intelligencia szinapszis
 
Az ún. „neuromorf számítástechnika” elnevezésű, feltörekvő mező egy, emberi agy által inspirált számítástechnikai hardver tervezésére koncentrál. Dr. Xiong és csapata grafénalapú „mesterséges szinapszisokat” épített egy 2D-s méhsejt-konfigurációban, szénatomokból.
 
A grafén fő tulajdonságai lehetővé tették a kutatók számára, hogy finomhangolják elektromos vezetőképességét. A grafén szinapszis kimagaslóbb energiahatékonyságot mutatott, mint a biológiai szinapszisok – áll a kutatásról szóló cikkben, melyet az Advanced Materials szaklapban közöltek.
 
A mesterséges intelligencia a közelmúltban elérte, hogy a számítógépek bizonyos módon képesek legyenek az agy leképezésére avagy másolására – ám nagyjából egy tucat digitális eszköz kell ahhoz, hogy analóg szinapszist utánozzanak.
 
Az emberi agy több százbillió szinapszissal rendelkezik ahhoz, hogy információkat továbbítson, vagyis digitális eszközökkel egy agyat felépíteni lehetetlennek tűnhet.
 
A Xiong Laboratórium megközelítése lehetőséget ad nagyméretű mesterséges neurális hálózatok hardveres megvalósítására.
 
A grafén-alapú neurális hálózatok rugalmas és hordható elektronikában is alkalmazhatók, olyan számítástechnikai eszközök terén, ahol az érzékelők kapcsolatba kerülnek a külvilággal.
 
„Amennyiben a hordozható elektronikában megnöveljük az intelligencia szintjét, képesek leszünk egészségünket okos szenzorokkal ellenőrizni, gondoskodhatunk a megelőzésről és az időszerű diagnosztikáról. Nyomon követhetjük a növények növekedését és azonosíthatjuk a kártevőket, szabályozhatjuk és optimalizálhatjuk a gyártási folyamatot” – magyarázta dr. Xiong.
 
A mesterséges agy fejlesztése ugyanakkor, mely analóg emberi agyként működik, még mindig számos áttörést igényel.
 
Szükség van arra, hogy megtalálják a megfelelő konfigurációkat az új mesterséges szinapszisok optimalizálására.
 
Dr. Xiong kiemelte: optimista azon irány tekintetében, amelyben haladnak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.