2018. 06. 28. - 09:20

Az intelligens boka durva terephez is alkalmazkodik

Az intelligens boka durva terephez is alkalmazkodik

A manapság gyártott művégtagok egyre jobbak és egyre inkább személyre szabottak – ám ennek ellenére is igen messze vannak a valóditól. Az új, mesterséges intelligencia segítségével működő műboka azonban kicsit közelebb áll hozzá.

Akinek szüksége van művégtagra, annak nagy segítséget jelentenek a napjainkban készített modellek, hiszen egyre valóságosabbak és egyre személyre szabottabbak. Természetesen a valódit így sem pótolják teljesen – ám most „született” egy boka, amely intelligens művégtagként kicsit közelebb került a valós tulajdonságaihoz.
 
A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott művégtag önállóan mozog, alkalmazkodik a használója lépéseihez és a talajhoz is, amelyen éppen jár.
 
Az intelligens műboka sokkal jobban alkalmazkodik viselőjéhez, mint elődei
Az intelligens műboka sokkal jobban alkalmazkodik viselőjéhez, mint elődei
 
A boka ugyanis sokat dolgozik, miközben járunk: megemeli az ujjakat, hogy ne súrolják a földet, s minimalizálja a „landolás” közbeni sokkot, alkalmazkodik a testsúlyhoz, valamint bármilyen szabálytalansághoz, amellyel találkozik.
 
Néhány korábbi művégtag igyekezett ismételni ezeket a mozdulatokat, arra törekedve, hogy alaposabban hajtsa végre a mozgásokat a boka.
 
Az intelligens prototípus azonban, melyet a Vanderbilt Egyetem gépészmérnök professzora tervezett, jóval messzebbre megy, mint a passzív landolási sokk elnyelésének tökéletesítése.
 
A műízületben motor és indító szerkezet működik, melyet egy chip kontrollál – ez érzékeli és osztályozza a mozgást, valamint meghatározza, mi lesz a következő lépés.
 
„Az eszköz elsősorban alkalmazkodik ahhoz, ami körülveszi – magyarázta Goldfarb a protézis videós dokumentációjában. – Használója járhat lejtőkön le-fel, lépcsőzhet le-fel, az eszköz pedig kitalálja, mi következik, ezért kiválóan illeszkedik a mozdulathoz”.
 
Ha érzékeli, hogy a lábat megemelték egy lépés miatt, emeli az ujjakat és a sarkat is a következő lépéshez igazítja.
 
Egyelőre csak vezetékkel működik a műboka - de hamar tökéletesítik
Egyelőre csak vezetékkel működik a műboka - de hamar tökéletesítik
 
A művégtag érzékeli a nyomást, valamint azt is, hogyan használja a lábat az adott személy – vagyis összességében a lépegetés az intelligens boka alkalmazásával igencsak hasonlít a természeteshez.
 
Mike Sasser veterán, aki már nem egy protézist viselt élete során, letesztelte az eszközt. „Próbáltam már korábban hidraulikus bokákat is, melyek nem rendelkeztek mikroprocesszorokkal, s egy aktív ember számára nehézkesek és kellemetlenek voltak. Az intelligens boka nem ilyen” – fogalmazott.
 
Az eszköz jelenleg még laboratóriumi fázisában tart, vezetékes teljesítménnyel működik – ezért egyelőre nem megfelelő azok számára, akik hosszas sétákat tennének. Ám ha tökéletesítik, a működtetés egyszerűsítése már másodlagos kérdés.
 
A tervek szerint az intelligens művégtagokat a közeljövőben piacra dobják.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.