2018. 10. 11. - 09:20

Az MI algoritmus 5 évvel előre jósolja az Alzheimer-kórt

Az MI algoritmus 5 évvel előre jósolja az Alzheimer-kórt

Tudósok olyan mesterséges intelligencia algoritmust fejlesztettek ki, amely pontosan meg tudja mondani, vajon egy személy kognitív hanyatlása Alzheimer-kórhoz vezet-e az elkövetkező 5 évben.

Olyan algoritmust dolgoztak ki kutatók, mely képes 5 évre előre megjósolni, kialakul-e egy embernél az Alzheimer-kór – pontosabban, hogy a kognitív hanyatlás betegségbe fordul-e át.
 
A kanadai Torontói Egyetem szakemberei úgy tervezték meg az algoritmust, hogy az a mágneses rezonancia képalkotó (MRI), a genetikai és a klinikai adatokból tanul.
 
A tanulmány szerint, melyet a PLOS Computational Biology szaklapban közöltek, az algoritmus segít megjósolni, hogy az egyén kognitív képességei az elkövetkező öt évben romlanak-e annyira, hogy kialakuljon az Alzheimer-kór.
 
A mesterséges intelligencia előrejósolhatja az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét
A mesterséges intelligencia előrejósolhatja az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét
 
„Jelenleg elég korlátolt lehetőségek állnak rendelkezésünkre a kór kezelésére. A legjobb, amit tehetünk, ha igyekszünk megelőzni. Mesterséges intelligencia-módszerünk jelentős következményekkel járhat, mindenképp a helyes irányba terelheti az emberek kezelését” – hangsúlyozta Mallar Chakravarty, a McGill Egyetem professzor asszisztense.
 
Példának okáért a páciens életmódbeli változtatásokat is kezdeményezhet annak érdekében, hogy késleltesse az Alzheimer-kór elkezdődését, de akár teljes mértékben is megelőzheti azt.
 
A kutatók arra oktatták algoritmusaikat, hogy több mint 800 ember adatait használják a normál, egészséges idősektől kezdve azokig, akik enyhe kognitív hanyatlást mutatnak, valamint az már Alzheimer-es betegekét.
 
„Jelenleg az előrejelzések pontosságát teszteljük, új adatok segítségével. Ez segít finomítani a becsléseket és meghatározni, vajon hosszabb időre is jósolhatunk-e előre a kór kifejlődését illetően” – mondta el Chakravarty.
 
Több adat segítségével a kutatók képesek lesznek arra, hogy jobban azonosítsák a populáció azon tagjait, akik a leginkább ki vannak téve a kognitív hanyatlásnak, mely Alzheimer-kórhoz vezet.
 
Világszerte 50 millió ember küzd demenciával, s a várakozások szerint 2030-ra eléri a 82 milliót, 2050-re pedig a 152 milliót – legalábbis ezt jósolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
 
Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája s jelenleg nincs rá hatékony gyógymód.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.