2018. 11. 08. - 09:15

Az MI-rákdiagnózist fejlesztik Yorkshire kórházaiban

Az MI-rákdiagnózist fejlesztik Yorkshire kórházaiban

A kutatók 10 millió fontot kaptak arra a mesterséges intelligencia fejlesztésére és használatára a rákdiagnózis terén.

A mesterséges intelligenciával történő rákdiagnózis fejlesztésére és alkalmazására szánt az Egyesült Királyság kormánya 10 millió fontot. A támogatás lehetővé teszi a digitális szkennerek telepítését Nyugat-Yorkshire-ben és a Harrogate NHS (National Health Service - Nemzeti Egészségszolgáltató) kórházban.
 
Ez azt jelenti, hogy a szövetsejtek mintáit digitálisan lehet majd szkennelni, tárolni és elemezni, olyan adatok segítségével, melyek a számítógépeket arra tanítják, hogyan állítsák fel a diagnózist.
 
Korábbi és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé a mesterséges intelligencia
Korábbi és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé a mesterséges intelligencia
 
A Leeds NHS Trust szóvivője elmondta: a módszer segít abban, hogy a rákos megbetegedéseket gyorsabban, jobban diagnosztizálják, no és alacsonyabb költséggel.
 
Jelenleg a patológusok üveglapon tárolt és mikroszkóppal analizált szövetmintákból diagnosztizálnak.
 
Az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Minisztérium beruházásai hozzájárulnak a Leeds Egyetem vezetésével és a Leeds Oktatási Kórházak NHS Trust-ban levezetett kutatási program finanszírozásához.
 
Dr. Yvette Oade, az NHS Trust Leeds Oktatási Kórházak egészségügyi vezetője elmondta: ez egy igen izgalmas lépés a betegek életében, mivel a mesterséges intelligenciát használó számítógépeket megtaníthatók arra, hogy felismerjék a betegség mintázatait.
 
„A gépek támogatják a klinikailag képzett patológusokat a rák korábbi, jobb és alacsonyabb költségű felismerésében – tette hozzá. - Azt is megvizsgálhatjuk, hogyan használhatjuk a digitális patológiát a precíziós orvostudomány részeként annak biztosítására, hogy a páciensek a betegségeikhez testreszabott kezelést kapjanak.”
 
A szakember elmondta: óriási lehetőség Yorkshire számára, hogy ezen az új területen vezető szerepet töltsön be, s erősítse pozícióját az orvosi technológia központjaként.
 
Sir Alan Langlands, a Leeds-i Egyetem alkancellárja szerint az olyan új technológiák, mint például a mesterséges intelligencia képesek megváltoztatni azt, ahogyan a rákot és egyéb betegségeket diagnosztizálunk, az egyetem pedig nagy előrelépést tesz ezen a területen.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.