2018. 09. 03. - 09:35

Az MI segít a földrengések utórengéseinek megjóslásában

Az MI segít a földrengések utórengéseinek megjóslásában

Nem kevés ideje próbálkoznak a kutatók egy életmentő probléma megoldásán: ez a földrengések utórengéseinek előrejelzése. A mesterséges intelligencia most ebben is segít.

Cseppet sem mindegy, milyen mértékben és pontossággal tudják meghatározni a kutatók a földrengések utórengéseit. A rengések érkezésének idejét már viszonylag jól meg tudják jósolni, ahogyan azt is, mekkorák lesznek, ám hogy ezek melyik helyeken várhatók, azt eddig nem sikerült teljes mértékben beazonosítani.
 
A segítséget a jelek szerint a mesterséges intelligencia adhatja. A Google és a Harvard kutatóinak együttműködésével most hatékony neurális hálózat született, mely hasonló módszert alkalmaz, mint a Facebooknál is használt fotó-taggelés vagy az Alexa hangátírása.
 
A földrengés óriási pusztítást tud okozni - segíthet megjósolni a helyét a mesterséges intelligencia
A földrengés óriási pusztítást tud okozni - segíthet megjósolni a helyét a mesterséges intelligencia
 
Lényege, hogy a mélytanulási algoritmusok neurális hálóra épülnek, a mintaegyezés alapján dolgoznak. Csak adatokat kell nekik mutatni, mint ahogy a Facebooknál az arcfelismeréshez. Esetünkben ezek a földrengések utórengéseinek helyei, az algoritmus igyekszik meghatározni az alapul szolgáló mintát. Az arcfelismerésnél ez a minta a pixelek egyezése, az utórengés-előrejelzésben ez az egyenlet, melyet használni lehet az utórengés-helyek okainak megmagyarázásához.
 
A kutatók együttműködéséből született a neurális háló, melynek betanításához 131 ezer rengést és utórengést használtak fel – ezek helyeiből készült az adatbázis.
 
Úgy tűnik, az eddigi legpontosabb eszközt hozták létre, amely előrejelzi az utórengések helyét. Ezek megjóslásakor két olyan tényezőt vesz kölcsön a képlékenységtanból, melyekről korábban nem hitték a kutatók, hogy összefügghet az utórengések helyével.
 
Tökéletesnek ugyanakkor még nem nevezhető a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszer, de az első eredmények alapján elmondható, hogy ígéretes. Ha továbbfejlesztik, a közeljövőben akár be is vethetik.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.