2019. 12. 09. - 09:50

Az önjáró autókat és drónokat cybertámadás ellen is védeni kéne

Az önjáró autókat és drónokat cybertámadás ellen is védeni kéne

A robotjárműveket, mint amilyenek az Amazon drónjai vagy a Mars roverei, könnyebben meg lehet hekkelni, mint azt bárki gondolná – vélik brit kutatók.

Noha szép számmal készülnek egyre-másra a robot járművek, autók, drónok és Mars-járók, melyek maguktól működnek, ezeket könnyebb meghekkelni, mint hinnénk – mutat rá a British Columbia Egyetem (UBC) új kutatása.
 
Az UBC alkalmazott tudományi karán dolgozó szakemberek háromféle lopakodó támadás típust terveztek a robotgépjárművek ellen, melyek azoknál összeomlást idéztek elő - elhagyták a célpontjukat, vagy később végeztek a küldetésükkel, mint tervezték.
 
A cybertámadások csak kevés, vagy nulla emberi beavatkozást igényeltek, hogy a valódi és a szimulált drónoknál és rovereknél zavart idézzenek elő.
 
A drónok és a roverek esetében is ki kell küszöbölni a cybertámadásokat
A drónok és a roverek esetében is ki kell küszöbölni a cybertámadásokat
 
„Jelentős mértékű gyengeségekkel szembesültünk a robotgépjármű-szoftverekben, melyek lehetővé teszik a támadók számára, hogy károsítsák számos különféle gép viselkedését, méghozzá egyszerűen – magyarázta Karthik Pattabiraman, a vizsgálatot felügyelő villamos- és számítógépes mérnök professzor. – Különösen aggasztó a tény, hogy ezen támadások egyikét sem lehetett észlelni a leggyakrabban alkamazott észlelési technikákkal.”
 
A robotgépjárművek speciális algoritmusokat használnak, hogy mozgás közben saját nyomvonalukon maradjanak, valamint, hogy jelezzék, ha szokatlan viselkedést észlelnek, amely támadásra utalhat.
 
Ám a nyomvonaltól való bizonyos mértékű eltérést általában lehetővé teszik a külső tényezők, így a súrlódás vagy a szél, s sajnos ezeket az eltéréseket használhatják a támadók, hogy a járművet letérítsék a pályájáról.
 
A British Columbia Egyetem kutatói olyan automatizált folyamatot fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a támadó számára a hagyományos védelmi rendszereket futtató robot járművek megengedett eltéréseinek megtanulását.
 
A hackerek ezután ezt alkalmazhatják automatikus támadások sorozatának elindításához, melyet a jármű nem észlelhet, csak amikor már késő.
 
"A robotjárművek már most fontos szerepet töltenek be a megfigyelésben, a raktárkezelésben és egyéb területeken, míg másutt használatuk csak a jövőben fog szélesebb körben elterjedni – mondta Pritam Dash, az UBC villamos- és számítógéptudományi mérnök hallgatója, a tanulmány vezető szerzője. – Szükségünk van biztonsági intézkedésekre annak érdekében, hogy megakadályozzuk a rosszindulatú drónokat és rovereket, mielőtt súlyos gazdasági, vagyoni és akár testi károkat okoznának.”
 
A kutatók már készítik az alapot néhány ellenintézkedéshez – beleértve például önszabályozó eltérési küszöbértékek felállítását.
 
Tanulmányukat Puerto Rico-ban, San Juanban mutatták be az éves számítógépes biztonsági alkalmazásokról szóló konferencián.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.