2022. 02. 25. - 08:10

Az űrszeméttel való ütközést segít elkerülni a mesterséges intelligencia

Az űrszeméttel való ütközést segít elkerülni a mesterséges intelligencia
A Cincinnatiban működő Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskolája egy olyan mesterséges intelligencia alapú megoldást dolgozott ki, amivel a világűrben lebegő űrszeméttel történő ütközések kerülhetők el, ezáltal csökkentve a műholdakban keletkezett káresemények számát.

Az űrbe küldött műholdak száma exponenciálisan növekszik, annak érdekében, hogy az embereket a legújabb technológiával lássák el. Ezzel együtt viszont nő a Föld körül keringő űrszemét mennyisége is, melyek pályára állva megrongálhatnak más, a Föld körül keringő műholdakat. Mindez pedig károk hullámhatását idézheti elő.

Az UC College of Engineering and Applied Science által kitalált új mesterséges intelligencia programnak köszönhetően ezek a balesetek a múlté lehetnek. Az algoritmussal kódolt jövőbeli robotok képesek lehetnek elkerülni az ütközéseket, és autonóm feladatokat, például javítást, karbantartást és összeszerelést is végezhetnek.

A projektet 2022 elején mutatták be a kaliforniai San Diegóban megrendezett Science and Technology Forum and Exposition elnevezésű tudományos és technológiai fórumon és kiállításon. "Megbízható, valós időben működő ütközéselkerülő algoritmust kell biztosítanunk ahhoz, hogy az autonóm rendszerek biztonságosan hajthassanak végre küldetéseket. Ezért javasoltunk egy új ütközéselkerülő rendszert, amely magyarázható mesterséges intelligenciát használ" - mondta Daegyun Choi, a projektben dolgozó tudós.

A műholdak sérülése kerülhető el a mesterséges intelligenciával
A műholdak sérülése kerülhető el a mesterséges intelligenciával

Kezdetben a csapat 2D-s szimulációkat használt a valós események modellezésére, méghozzá igen furcsa módon, hiszen az elkerülő rendszert egy virtuális szupermarketben tesztelték. Itt az autonóm robotokat arra programozták, hogy navigáljanak a folyosókon és az emberek között, ugyanolyan technológiát alkalmazva, mint amilyen az önvezető autókban található.

"Váratlan, kiszámíthatatlan emberi viselkedéseket láttunk és kideríthettük, hogy valójában mennyire jól tudjuk megjósolni a mozdulataikat - mondta a tanulmány társszerzője, Donghoon Kim. - Hasonlóképpen tesztelhetjük, hogy miként tudjuk ezeket a robotplatformokat autonóm módon működtetni anélkül, hogy ütközést okoznánk."

Az Aerospace Research Central című szaklapban részletesen ismertetett mesterséges intelligencia szoftvert ezután 3D-s modelleken tesztelték, és kiváló eredményeket produkált. A tudóscsapat következő lépései között szerepel az algoritmus tesztelése gravitációmentes környezetben, ahol valószínűleg a működése is megváltozik.

A mesterséges intelligencia egyelőre egy olyan technológiának számít, amelyet nemigen használtak fel a repülőgép- és űrtechnika területén. "Ennek oka, hogy a repülőgép- és űrtechnika nagyon konzervatív" - vélekedett Kim. Ezzel az új ütközéselkerülő rendszerrel viszont a projekten dolgozó szakemberek azt remélik, az MI-programozás útja megnyílik és általánosabban is életképes megoldásként kezelik majd ezeken a területeken.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.