2018. 04. 16. - 09:30

Bélműtét: robotikus segítség és kevesebb trauma

Bélműtét: robotikus segítség és kevesebb trauma

A szervezetében két különböző helyen operáltak meg egy rákos angol nőt egy ritka procedúra segítségével, melyhez robotot használtak az orvosok – a siker olyan látványos, hogy a beteg pár napon belül hazamehetett.

Nagyon hamar kiengedték a kórházból és már otthon gyógyul mosolyogva az a brit nő, akit a közelmúltban egy ritka, új eljárással műtöttek meg. A londoni Christine Locktont 2017 szeptemberében diagnosztizálták végbélrákkal, miután érthetetlen fogyásnak indult. A 63 esztendős hölgynél nagyméretű tumort állapítottak meg, amely a méhbe is behatolt.
 
A páciens, akin sikeres bélműtétet végeztek robot segítségével
A páciens, akin sikeres bélműtétet végeztek robot segítségével
 
A sugárkezelés és a kemoterápia után 2018 márciusában robotikus hysterectomiát végeztek el rajta s egyúttal eltávolították a bél egy részét. Először történt ilyen a londoni Royal Marsden Kórház történetében.
 
Pár nappal az eljárást követően a páciens hazamehetett, mivel a beavatkozás sokkal kevésbé volt invazív, mint a hagyományos műtétek, azaz kevésbé volt szükség nagy vágások ejtésére a betegen.
 
Az orvosok az operáció során a robot konzol két oldalán ültek. A mesterséges intelligenciát alkalmazó technológia lehetővé tette, hogy részleteiben lássák az érintett területet, háromdimenziós nagyított képek segítségével. A robotkarok lehetővé tették azt is a sebészek számára, hogy igen apró mozdulatokat végezzenek, annak veszélye nélkül, hogy a legapróbb kézremegés megtörténne. A robotkar ráadásul 360 fokban meg tud fordulni.
 
A robotikus kar sokkal precízebb mozdulatokat is elvégez műtét közben, mint az ember
A robotikus kar sokkal precízebb mozdulatokat is elvégez műtét közben, mint az ember
 
Shahnawaz Rasheed sebész, aki a műtétet Marielle Nobbenhuisszal együtt vezette, elmondta: a robot alkalmazásával az operáció precizitása sokkal nagyobb volt, mint egy átlagos operációnál.
 
A mesterséges intelligenciának és a robotikus segítségnek köszönhetően a páciensre gyakorolt hatás is kisebb. Vagyis az orvosok képesek elvégezni ugyanazt a beavatkozást a rák eltávolítására, mint amit általában alkalmaznak, de a beteget kevesebb trauma éri.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.