2024. 02. 28. - 10:20

Bemutatták a világ első mesterséges intelligencia-gyerekét

Bemutatták a világ első mesterséges intelligencia-gyerekét

Egy technológiai kiállításra érkezett meg Tong Tong, a kínai tudósok fejlesztése, aki egy hároméves mesterséges intelligencia-kislány.

Bemutatkozott a világ első mesterséges intelligencia-gyereke a pekingi Általános Mesterséges Intelligencia Intézet (BIGAI) kiállításán.
 
A különleges fejlesztés kínai tudósok munkája, akik az Egyesült Államokból visszetértek a keleti országba, hogy az intézetben dolgozzanak.
 
Az MI-kislány ugyanazt tudja, mint kortársai
 
A mesterséges intelligencia-kislány neve Tong Tong és eleve 3 évesnek tervezték. Viselkedését, képességeit tekintve nagyon hasonló egy 3-4 éves forma kislányhoz.
 
Érez örömöt, haragot, bánatot, de az első „gyermek”, amely teljesen különállóan tud élni az embertől. Képes önállóan tanulni, feladatokat oszthat ki magának – azokat meg is oldja - és felfedezheti a környezetét. Olvasd el: Sok gyerek inkább hozzáértő robottól tanulna, mint alkalmatlan embertől
 
tongtong_1
 
Virtuális térben él és hajt végre interakciókat. Válaszol egyszerű kérdésekre, játszik és dalokat is el tud énekelni. Sőt, példás rendet tart a saját szobájában: még a ferde képeket is megigazítja a falon.
 
Tong Tong egyelőre 600 szóval kommunikál – ami ugyancsak egyezik egy hasonló korú gyermek képességeivel -, de a mesterséges intelligencia-kislány képes fejleszteni magát, ezért a tudásában várhatóan hamar történik majd előrelépés.
 
A műgyermek abban különbözik az MI-vezérelt chatbotoktól vagy az Amecától – amely a világon jelenleg az egyik legfejlettebb humanoid robot -, hogy maga dönti el, milyen feladatokat végez és mikor, míg a chatbotok vagy a humanoid Ameca ebben az ember utasításait követi.
 
A Tong Tongot megalkotó kínai mérnökök szerint az MI-kislány érti is az utasításokat, döntéseit a józan ész és az emberi értékek alapján hozza meg, de mivel fejlődik, képes teljesen függetlenedni az embertől. Olvasd el: Tanulótárs és háziállat egyben a gyerekeknek való robot
 
Mint arról a South China Morning Post beszámolt, a technológiai kiállításon Zhu Songchun, a BIGAI mérnöke a Tong-tesztet is bemutatta, helyettesítve az általános mesterséges intelligencia Turing-tesztjét.
 
A cél az volt, hogy kiderüljön: meg tudja-e ítélni az ember, hogy robottal vagy emberrel kommunikál.
 
A kínai mérnökök egyébként olyan mértékben fejlesztenék tovább az MI-t, hogy tanulni, feladatokat elvégezni komplexebb helyzetekben is képes legyen, illetve hozhasson értékítéletet és ismerje fel, értse meg az ok-okozati összefüggéseket.
 
Zhu Songchun megjegyezte: olyan entitásokat kell megalkotni, amelyek felfogják a valós világot és többféle képességgel is bírnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.