2020. 08. 13. - 08:25

Beszédzavaros emberek kommunikációját segíti a mesterséges intelligencia

Beszédzavaros emberek kommunikációját segíti a mesterséges intelligencia
Egy új mesterséges intelligencia alapú eszköz a beszédzavarokkal küzdő emberek kommunikációját segíti azáltal, hogy a felére csökkenti a szükséges billentyűleütések számát.

A cambridge-i és a dundee-i egyetem kutatói egy olyan módszert fejlesztettek a kommunikációban hátráltatott emberek számára, akiknek az írásbeli kommunikáció jelenleg nehézséget okoz. Ezek az emberek gyakran hangalapú bevitelt használtak arra, hogy írásba foglalják a mondanivalójukat, azonban az efféle rendszerek általában lassúak és hajlamosak a hibára.

A kutatások szerint az ilyen személyek általában 5-20 szót írnak le percenként, holott ugyanennyi idő alatt élő beszédben 100-140 szót ejtenek ki. Nem is kérdéses tehát, hogy azok, akik a kommunikációjuk során a számítógépet használják, küzdenek azzal, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szavakat, ezáltal pedig értelmes mondatokat tudjanak leírni.

Az új mesterséges intelligencia alapú eszköz éppen ebben lehet a segítségükre, hiszen általa a leütendő billentyűk száma jelentősen csökkenthető.

Egyszerűbbé teszi a gépelést a mesterséges intelligencia
Egyszerűbbé teszi a gépelést a mesterséges intelligencia


A módszer alapja abban rejlik, hogy az emberek a saját kommunikációs stílusukban gyakran ismételnek bizonyos mondatokat vagy kifejezéseket. A legtöbb beszédszintézis-technológia viszont a szókészleteket lassan sajátítja el, ezáltal nem hatékony a működésük.

A mesterséges intelligencia felgyorsítja ezt a folyamatot. Mikor a felhasználó gépel, az algoritmusok elemzik a szöveget és annak kontextusát - utóbbihoz tartozik például a felhasználó lokációja, és az, hogy a nap mely időszaka van éppen. Emellett azonosítja a másik felet is, akinek az üzenet szól, méghozzá egy számítógépes vizuális algoritmussal, amit az emberi arcok felismerésére tréningeztek a felhasználó eszközén lévő kamera által.

Mindezen információkat az MI arra használja, hogy a beszélgetés szempontjából releváns mondatokat javasoljon. A kutatók szerint ez az 50%-át, sőt, egyes esetekben akár a 96%-át is kiküszöböli a szükséges billentyűleütéseknek, amelyet egyébként el kellene végeznie a beszédzavaros embernek.

Per Ola Kristensson cambridge-i professzor, a tanulmány vezető szerzője szerint a módszer lehetőséget ad arra, hogy olyan MI-infúzióval bíró rendszereket fejlesszenek ki, amelyek a beszédzavarokkal küzdők számára jelentős segítséget nyújthatnak a kommunikációban.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.