2021. 06. 04. - 08:16

Betegadatokat használ mesterséges intelligencia fejlesztéséhez a Google

Betegadatokat használ mesterséges intelligencia fejlesztéséhez a Google
Adatokat tárol majd a betegek egészségügyi nyilvántartásaiból és az internetre csatlakoztatott orvosi eszközökből a Google, orvosi döntéseket segítő, mesterséges intelligencia alapú algoritmusok kifejlesztéséhez.

Együttműködést kötött a Google az amerikai HCA Healthcare kórházlánccal, hogy egészségügyi algoritmusokat fejlesszen ki a betegadatok felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy a Google hozzáférhet a HCA betegnyilvántartásaihoz, amely 21 államban 181 kórházat és több mint 2000 egészségügyi intézményt működtet.

A HCA a többéves megállapodás keretében a digitális egészségügyi nyilvántartásokból és az internetre csatlakoztatott orvosi eszközökből származó adatokat osztja meg a Google-lal. Ez egyébként nem rendkívüli eset, hiszen a keresőóriás mellett a Microsoft, valamint az Amazon is dolgozik a betegadatok elemzésén és a mesterséges intelligencia alapú programok létrehozásán, méghozzá azért, hogy be tudjanak törni a 3 billió dolláros egészségügyi szektorba.

A fő cél új munkafolyamatok kialakítása és finomítása, valamint a klinikai döntéstámogatás innovációja a minőség, a biztonság és a hatékonyság javítása érdekében.

Ezen túlmenően a partnerség azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok és az ápolók mélyebb betekintést nyerjenek azokba az elemzésekbe és előrejelzésekbe, amelyek folyamatos tájékoztatást nyújtanak a betegek állapotában bekövetkező változásokról. Ez a HCA PatientKeeper és Mobile Heartbeat csapatainak szoftverét már futtató 90.000 mobileszközön keresztül valósítható meg.

Valódi betegek adataiból építkezik a Google mesterséges intelligencia rendszere
Valódi betegek adataiból építkezik a Google mesterséges intelligencia rendszere


A Google Cloud és a HCA emellett új, adatvezérelt finomításokra törekszik a humán erőforrás, a fizikai üzem, az ellátási lánc, valamint más pénzügyi és működési területeken egyaránt. Sőt, a HCA illetékesei szerint az adatvédelem és a biztonság is prioritást élvez majd, mivel az egészségügyi rendszer a betegadatokra támaszkodik, melyek alapját évente 32 millió beteg jelenti.

A mesterséges intelligencia alapú algoritmus az egészségügyi szolgáltatások minőségében és hatékonyságában eredményez javulásokat, és támogatást nyújthat 140.000 ápoló és orvos részére.

Hasonló jellegű együttműködést már 2017-ben is kötött a Google, méghozzá a Chicagói Egyetem Orvosi Központjával. A partnerség lényege olyan gépi tanulási eszközök kifejlesztése, amelyek képesek pontosan megjósolni bizonyos orvosi eseményeket. Ilyen például az, hogy a betegeket kórházba fogják-e szállítani, mennyi ideig maradnak ott, és hogy egészségi állapotuk romlik-e a kezelés ellenére olyan betegségek miatt, mint a húgyúti fertőzések, a tüdőgyulladás vagy a szívelégtelenség.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.