2020. 03. 14. - 08:00

Biztonságos az 5G – de kellettek az új szabályok

Biztonságos az 5G – de kellettek az új szabályok

Noha a szakemberek biztonságosnak tartják, az 5G mobilhálózatok szigorúbb sugárzási szabályokkal szembesülnek, mint a korábbiak.

Sokakban felmerült az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat megjelenésekor, hogy vajon az mennyire biztonságos.
 
A szakemberek biztonságosnak ítélik, ugyanakkor szigorúbb sugárzási szabályokat szabnak ki vele kapcsolatban, s a megkötöttebb határértékek az 5G telefonokra is vonatkoznak.
 
A szabványügyi testület szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a mobilhálózat rákot vagy egyéb megbetegedést okozna. A szakértők több évet töltöttek tudományos irodalom áttekintésével az elektromágneses tereknek való kitettség hatásairól.
 
Új szabályokat hoztak az 5G használatára vonatkozóan - a jelenlegi okostelefonokat még nem érinti
Új szabályokat hoztak az 5G használatára vonatkozóan - a jelenlegi okostelefonokat még nem érinti
 
Véleményük szerint az új irányelvek megfelelőbb védelmet nyújtanak majd a közelgő, magas frekvenciákat használó 5G technológiák számára.
 
1998 óta ez az első alkalom, hogy frissítették az irányelveket az emberek védelmére nézve, a telefonhálózatok, a wi-fi és a Bluetooth sugárzása kapcsán.
 
A szabályok nem írnak elő új korlátokat az 5G telefon tornyokra – azok magukra a telefonokra vonatkoznak. A készülékekre ugyanis az ún. „konzervatívabb határok” vannak kiszabva, amikor csatlakoznak a magasabb frekvenciájú 5G-hálózatokhoz.
 
A változások a 6 GHz feletti frekvenciákra koncentrálnak. Ezeket még az Egyesült Királyságban sem használják jelenleg az 5G-hez, ám a jövőben ez módosulhat.
 
A magasabb frekvenciáknak megvan az az előnyük, hogy igen nagy sebesség érthető el rajtuk, ám a hatótávolság meglehetősen rövid.
 
Eric van Rongen, a Nem Ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy az új szabályok némileg nagyobb védelmet adnak, mint a mostaniak.
 
A GSMA mobilkereskedelmi csoport megjegyezte, hogy a jelenleg használt 5G telefonokat a szabályozás nem érinti, azok ugyanis korlátokon belül sugároznak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.