2020. 01. 26. - 08:00

Björk zenéje az idővel változik - mesterséges intelligencia által

Björk zenéje az idővel változik - mesterséges intelligencia által

Meghökkentő: az időjárással együtt változó zenét alkot a zenész Björk a Microsoft közreműködésével – mindehhez a mesterséges intelligenciát használják.

Összefogott Björk a Microsoft céggel, hogy mesterséges intelligencia-generált zenét hozzon létre, mely a változó időjárási viszonyoknak és a nap pozíciójának megfelelően módosul.
 
A „Kórsafn” elnevezésű kompozíció - mely nagyjából „archív kórus”-t jelent izlandiul – folyamatosan hallható lesz a Sister City hotel halljában, egy New York alsó-keleti oldalán fekvő szállodában, melyet 2019 tavaszán nyitottak meg.bjork_1
 
A Kórsafn a Björk zenei archívumából származó hangokat használja, amelyeket az énekesnő az elmúlt 17 évben állított össze, s új kreációkat alkot belőlük.
 
Alkalmazza az izlandi Hamrahlid kórus zenéjét is, amelynek Björk ugyancsak tagja volt – a kompozíciók szerepeltek kísérleti színházi showjában, a Cornucopia-ban is.
 
A Microsoft mesterséges intelligenciáját használva a zene alkalmazkodni fog a naplementéhez, napkeltéhez, a barométer változásaihoz, élő kamerafelvételt alkalmazva a tetőről.
 
Az eredmény egy vég nélküli sorozat az új zenevariációkból, melyek mindent átfogó hangulatot teremtenek a vendégek számára.
 
A folyamatos számítógépes látásprojekt kiképezi a Microsoft mesterséges intelligenciáját, hogy jobban felismerje a sűrű és vattaszerű felhőket, a havat, az esőt, a tiszta égboltot és a madarakat, különféle fényviszonyok között és különböző évszakokban.
 
Björk a hírek szerint rendkívül izgatottan várja az eredményt. Elmondta: a Hudson–völgy a madarak által leglátogatottabb deltának számít a világon, s a zene, amely az ő közlekedésükhöz is alkalmazkodik, igazi különlegességnek számít majd.
 
A mesterséges intelligenciával létrehozott Lobbyhangok-zenei kompozíciók sorában egyébként ez a második - melyet a Microsoft és a Sister City hotel segítségével hoztak létre. Az első Julianna Barwick kísérleti művész darabja volt, 2019 áprilisában.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.