2018. 10. 23. - 09:00

Borsos árú festményt készített a mesterséges intelligencia

Borsos árú festményt készített a mesterséges intelligencia

Korábban, ha művészeti alkotásokról volt szó, a mesterséges intelligencia alkalmazásához mindig tartozott emberi irányítás is. Mostanra ezt is önállóan meg tudja oldani a gép.

Mi történik, ha a művészeti alkotások mesterséges intelligencia segítette előállításához már emberi irányítás sem szükséges?
 
Ma már ilyen is létezik: a Rutgers’ Art & AI Lab, vagyis mesterséges intelligencia laboratórium megalkotta az AICAN-t, egy olyan programot, amely közel teljesen önálló művészként működik: megtanulta a létező stílusokat, ért az esztétikához és képes magától létrehozni innovációs alkotásokat.
 
Az embereknek még tetszenek is a munkái – nem lehet megkülönböztetni őket attól, amit emberi kéz készített. A mesterséges intelligenciával működő gép alkotásait világszerte kiállították, s egyiket éppen a közelmúltban adták el egy aukción, 16 ezer dollárért (több mint 4 millió forint).
 
Az embereknek leginkább az újdonság tetszik - a mesterséges intelligencia program is ezt követi
Az embereknek leginkább az újdonság tetszik - a mesterséges intelligencia program is ezt követi
 
Az algoritmus megalkotói annak kidolgozásakor ragaszkodtak egy Colin Martindale pszichológus által javasolt elmélethez: feltételezték, hogy sok művész arra törekszik, a megszokott formák, témák elutasításával nyerje meg a közönséget, s ehhez az emberek hozzá is szoktak. Olyan képeket alkotnak legszívesebben, amely izgalmas és megragadja a figyelmet, leginkább valami újdonság használatával.
 
Vagyis lényegében az újdonság uralkodik.
 
Az AICAN létrehozásakor „kreatív ellenséges hálózatú” algoritmust használtak, mely arra készteti az AICAN-t, hogy két ellentétes erő versengjen benne – az egyik az esztétikumból tanul, a meglevő alkotásokból. A másik viszont felülírja ezt, ha a munka túlságosan utánoz egy stílust.
 
Az önállóan alkotó mesterséges intelligencia program azt használja, amelyet Martindale „legkevesebb erőfeszítés” elvnek nevez. Eszerint a túl sok újdonság inkább lelohasztja az érdeklődőket. Ennek eredményeképpen a létrehozott művészet újszerű, de még nem áll nagyon távol attól, ami elfogadott.
 
Érdemes tudni, hogy az AICAN tanításához 80 ezer képet használtak fel a kutatók, melyek a nyugati művészetben az elmúlt öt évszázadban megjelentek.
 
S tulajdonképpen egy gombnyomásra olyan alkotást képes létrehozni, amelyet ki lehet nyomtatni. A kép gyakran meglepő, kifinomultságát és változatosságát tekintve egyaránt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.