2020. 03. 25. - 11:34

Bűnöző lesz valakiből? Elárulja a mesterséges intelligencia!

Bűnöző lesz valakiből? Elárulja a mesterséges intelligencia!
Az élet- és vagyonbiztonságot egyaránt fokozza az a kísérlet, amelynek részeként a mesterséges intelligenciát használják fel arra, hogy az erőszakos bűncselekmények leendő elkövetőit azonosítsa.

Az Egyesült Királyság rendőrsége a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a jövőbeli bűnözőket. Az új rendszer még fejlesztési és tesztelési fázisban van, de a brit kormány tervei szerint ha beválik, akkor az egész országban bevezethetik.

Az MI-alapú megoldás gépi tanulási algoritmust használ annak előrejelzésére, hogy az adatbázisban szereplő, 200.000 kisstílű bűnöző közül melyikük válhat komoly bűncselekmény elkövetőjévé.

Mesterséges intelligenciával jósolhatják meg, hogy kiből válik bűnöző
Mesterséges intelligenciával jósolhatják meg, hogy kiből válhat bűnöző

Hasonló kockázatértékelést már használnak a rendőrségnél annak megjóslására, hogy egy bűnöző mekkora valószínűséggel lesz visszaeső. Viszont az új rendszerrel ezt sokkal szigorúbb és megbízhatóbb formában szeretnék elvégezni.

A modell fő célja az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik potenciálisan komoly bűnözőkké válhatnak, így tehát az esetükben időben meg lehet tenni a szükséges megelőző lépéseket. Például munkahelyi képzéssel, mentálhigiénés támogatással, valamint az alkohol- és kábítószerfogyasztással való visszaélés kezelésével.

Mesterséges intelligenciával jósolhatják meg, hogy kiből válik bűnözőA West Midlands-i rendőrség a Belügyminisztérium 9,5 millió fontos (több mint 3,7 milliárd forintos) támogatásával fejlesztette ki a rendszert, amelyet tehát a tesztidőszak végeztével országszerte bevethetnek. A projekt vezetője szerint a mesterséges intelligencia alapú megoldással elkerülhetővé válik számos olyan eset, ahol emberek kriminalizálására vagy bántalmazására kerülne sor. A rendszer szigorú, de átlátható, az ellenőrzés pedig pontos, megbízható és egyszerű lesz.

Mielőtt azonban ténylegesen elkezdhetnék használni, még tisztázni kell a jogi és etikai környezetet is, hiszen az adatfeldolgozás érzékenyen érintheti az adatvédelmi és emberi jogokat. Ebben a rendőrség a kormány együttműködését reméli.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.