2018. 07. 26. - 09:00

Csak páran használhatják az aranyos otthoni robotot

Csak páran használhatják az aranyos otthoni robotot

Gyártója csupán limitált szériát dobott piacra a Kuri névre keresztelt otthoni robotból, mely mesterséges intelligencia használatával működik és legutóbbi eseményeket is képes felidézni.

Egyelőre visszatartja a széleskörben történő árusítástól gyártója a kompakt kis otthoni robotot. A Kuri nevű mesterséges intelligencia szerzetet arra tervezték, hogy a gyermekekkel játsszon, válaszoljon hangutasításokra és afféle „járőrként” működjön, miközben videókat és fényképeket is készít.
 
Ellenőrző alkalmazását 2018 júniusában mutatták be, még a robot megjelentetése előtt, ám a gyártó anyacége, a Bosch szerint ez az otthoni robot „nem megfelelő darab üzleti szempontból”.

A Kuri mesterséges intelligencia robotból limitált mennyiség készült
A Kuri mesterséges intelligencia robotból limitált mennyiség készült
 
Más technológiai óriások ugyanakkor folytatják az otthoni robotok fejlesztését. A Bosch közleményében az áll, hogy a Mayfield Robotics sajnálatos módon szünetelteti a kis robot gyártását, miközben értékeli a vállalat projektjeinek jövőjét. 
 
A Kuri robot gyártása sajnos megszűnik, a már elkészültek végül nem jutnak el az ügyfelekhez, mert nem kerül forgalomba a mesterséges intelligencia-alkotás. Azoknak, akik előre fizettek a robotért – melynek ára 799 dollár – természetesen visszakapják a pénzüket.
 
A Kurit elsőként a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-ban mutatták be a nagyérdeműnek, 2017-ben. Akkor bejelentették, hogy még 2018-ban megjelenik a piacon. Az otthoni robotból limitált mennyiség készült, melyeket 2017 decemberében kiszállítottak néhány amerikai vásárlónak.
 
A Kuri megjelent a Ted talks-ban, a South by Southwest fesztiválon és az Economist Innovation Summit rendezvényen is.
 
De mit is tud ez a robot?
 
A kisméretű, mesterséges intelligencia használatával működő gép képes az arcfelismerésre és a váratlan pillanatok megragadására, amelyek egy lakásban előfordulhatnak. Szenzorai segítik abban, hogy ne ütközzön neki tárgyaknak, vagy ne essen le a lépcsőn. Érintésre reagál és válaszol használójának, többféle, meglehetősen aranyos módon, például felfelé nézve és csipogva.
 
kurirobot_nagy_vagott2
 
A Mayfield Robotics közösségi oldalán keresztül még promotálta a robotot 2018 július közepéig.
 
S noha leállították a projektet, a cég változatlanul azt mondja, az otthoni robotok kora még csak most kezdődik és nagyon jó lesz, hiszen számos dologban segíthetnek használóiknak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.