2019. 12. 31. - 07:00

Cukorbetegség: ismét bizonyított a mesterséges intelligencia

Cukorbetegség: ismét bizonyított a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia megfelel a cukorbetegség gondozási normáinak – állítja az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA). De mit jelent ez azon túl, hogy az MI-t bizonyos egészségügyi állapotok szűrésére használják?

Az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) meglátása szerint az önálló mesterséges intelligencia megfelel a cukorbetegség gondozási normáinak – adta hírül az IDx, az FDA (Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) által jóváhagyott első orvostechnikai eszköz gyártója - nekik engedélyezték, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazzák a diabéteszes retinopátia megállapítására.
 
Azzal a céllal, hogy a szkeptikusokat is meggyőzze az MI értékéről és hatékonyságáról, új klinikai normáiban (standardjaiban) a szövetség elismeri az autonóm mesterséges intelligencia alkalmazását egyes egészségügyi állapotok szűrésére.
 
Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2020-as normái a cukorbetegség gondozása és ellátási szabványai esetében tartalmazzák azt a megjegyzést is, hogy azok a mesterséges intelligencia rendszerek, amelyek azonosítják az enyhénél rosszabb diabetikus retinopátiát és a diabetikus makulaödémát, engedélyezettek az FDA részéről s alternatívát jelentenek a hagyományos szűrési módszerekre.
 
A mesterséges intelligencia alternatívát kínál a hagyományos szűrésekre is
A mesterséges intelligencia alternatívát kínál a hagyományos szűrésekre is
 
A klinikai standardok - melyeket 2019 végén közzétettek a Diabetes Care folyóiratban – mindig új forrást jelentenek a bizonyítékokon alapuló bevált gyakorlatok számára. Ezekről kórházak és egészségügyi rendszerek, orvosok, biztosítók és minőségi szervezetek konzultáltak.
 
Annak elismerésével ugyanakkor, hogy az autonóm mesterséges intelligencia a hagyományos szűrés alternatívája lehet, az ADA kijelenti, az ilyen típusú szűrés előnyeit és optimális felhasználását még nem határozták meg teljesen.
 
Felhívja a figyelmet arra is, hogy a mesterséges intelligencia-rendszerek nem ajánlottak olyan pácienseknél, akiknél ismert a retinopátia jelenléte, de korábbi retinopátiás kezeléssel vagy látásromlásos tünetekkel rendelkező betegek részére sem javasolt.
 
Ennek ellenére a jóváhagyást támogatja az IDx-DR, amely 2018-ban elsőként állt elő az önálló MI diagnosztikai rendszerrel, s megkapta az FDA de novo engedélyét a diabéteszes retinopátia és a makulaödéma kimutatására.
 
Érdemes tudni, hogy a technológiát jelenleg számos nagyobb egészségügyi rendszerben használják - ideértve az Iowa Egyetemi Egészségügyi Központot, mely elsőként alkalmazta, mindössze négy hónappal az FDA jóváhagyása után.
 
S annak ellenére, hogy most is sok a szkeptikus az IDx-DR kapcsán, a klinikai használata terjedőben van, ahogyan az egyéb mesterséges intelligencia-eszközöké is.
 
Dr. Michael Abramoff, az IDx f alapítója és ügyvezetője elmondta, kulcsfontosságú, hogy az autonóm MI alkalmazásokat „alaposan validálják és fejlesszék, olyan klinikailag biztonságos és megmagyarázható módon, amely bizalmat kelt a betegekben és az orvosokban egyaránt. A biztonságosságnak elsőszámúnak kell lennie a mesterséges intelligencia-vállalatok számára.”
 
„Az, hogy az Amerikai Dibaétesz Szövetség technológiánkat bevonja az ápolási szabványokba, jelentős előrelépést jelent az önálló MI általános alkalmazása terén a klinikai ellátásban" – tette hozzá Abramoff közleményében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.