2019. 12. 16. - 10:00

Denevérszerű drónok irtják hamarosan a rovarokat?

Denevérszerű drónok irtják hamarosan a rovarokat?

A kártékony rovarok komoly problémát jelentenek az üvegházi kertészet szempontjából. Egy delfti központú cég meglepő újdonsággal állt elő: drónokat fejleszt a káros repülő rovarok eltüntetésére.

A rovarirtás mindig is visszatérő gondot jelentett a növénytermesztésben. Különösen az üvegházi kertészet sínyli meg a kártékony rovarok ténykedését.
 
A kártevők elleni védekezés óriási összegeket és nem kevés energiát emészt fel a termesztők részéről, s aggodalmat kelt a szektorban. Jelenleg a kártevőket biopeszticidekkel és vegyi növényvédő szerekkel fékezik meg. Létezik azonban egy vegyszermentes megoldás is, melynek gyökere a repülőipar.
 
A delfti központú PATS cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely drónokat alkalmaz a repülő kártevő rovarok eltüntetésére. Jelenlegi egyelőre a gerbera és a krizantém termesztése terén vetették be a vágott virág kereskedelemben. A PATS a rendszer továbbfejlesztése és a drónok más növényekre történő használata céljából 250 ezer eurót kapott az UNIIQ befektetési alapból.
 
Denevérszerű drón védi a növényeket az üvegházban a kártevő repülő rovaroktól
Denevérszerű drón védi a növényeket az üvegházban a kártevő repülő rovaroktól
 
Karin Zwinkels, Westland önkormányzat alvállalkozója a Naaldwijki Royal FloraHolland rendezvényen jelentette be a beruházást egy vállalkozói eseményen.
 
A rovarirtószerek korlátozott hatásúak
 
A kártékony rovarok komoly problémát jelentenek az üvegházi gazdák számára. Az üvegházi klíma sajnos lehetővé teszi a könnyű szaporodást is számukra. S annak ellenére, hogy emelkedik a biorovarirtók használatának gyakorisága, a termelők gyakran nem tudják elkerülni a vegyi peszticidek használatát.
 
Probléma emellett, hogy a vegyi anyagoknak sokszor csupán korlátozott hatásuk van, s nem állnak rendelkezésre széles körben minden típusú kártevő esetében. Egyes termékek ráadásul mellékhatásokkal is bírnak, nemcsak a termésre nézve. Sürgősen szükség lenne tehát új kártevőirtó alternatívákra.
 
Denevérszerű drónok
 
A PATS vállalat újdonsága az, hogy kezdetben egyetlen káros rovarra összpontosított: a lepkékre. Ezen élőlények hernyói, utódai jelentős kárt okoznak a növényen, amely nagymértékű termésveszteséget okozhat.
 
A PATS ezért mikrodrónokat fejlesztett ki – miközben megfigyelő kamerákkal ellátott bázisállomásokat telepítenek az üvegház egész területére. Amint a drón repülő rovart azonosít, aktiválódik és villámsebességgel a lepke felé irányul. Összeütközik a rovarral, melyet azután forgó propellerei megsemmisítenek. A művelet pár másodpercig tart, mintha a denevér felfalná a rovart.
 
Amint a rovart ártalmatlanította, a drón visszatér bázisállomására és töltődik, hogy újra bevethesse magát.
 
A jelenleg elérhető módszerekkel ellentétben a PATS rendszere aktívan vadászik a rovarokra, s ezzel azt is meggátolja, hogy továbbszaporodjanak az üvegház területén.
 
Fotó: Twitter
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.