2018. 10. 04. - 09:35

Egyensúlyozást tanulnak a mesterséges intelligencia robotok

Egyensúlyozást tanulnak a mesterséges intelligencia robotok

Amikor egy tömegben sétál, az ember nem gondolkodik el azon, hogyan kerülje el, hogy másokba ütközzön. A robotoknál ez még tanulandó dolog, melyet most igyekeznek elsajátítani.

Míg az embernek nem gond, hogy gondolkodás nélkül kikerülje a vele szembe jövőket, a mesterséges intelligencia működtette robotnak ehhez komplex készségekre van szüksége.
 
A látszólag egyszerű mozgások végrehajtásához például tökéletese egyensúlyozást kell tanulnia. Most az Austin-i Texasi Egyetem Cockrell Mérnöki Iskolájának kutatóinak köszönhetően a robotok is képesek lesznek megtapasztalni az emberéhez hasonló funkcionalitást.
 
robegyen_nagy_vagott1
 
Luis Sentis, a Aerospace Mérnöki és Mechanikai Tanszék professzor asszisztense elmondta, hogy csapata a Humán Központi Robotikai Laboratóriumban sikerrel mutatta be egy kétlábú robot emberszerű egyensúlyozását.
 
Megközelítésük komoly hatással lesz azokra a mesterséges intelligencia-robotokra, amelyeket a vészhelyzetektől kezdve a védelmen át a szórakoztatásig használni lehet. A kutatócsoport munkáját Nemzetközi Intelligens Robotok és Rendszerek Konferenciáján demonstrálta.robegyen_nagy_vagott2
 
A kutatók a fejlesztés során a kulcsfontosságú, emberi dinamikai készségek – így az emberszerű egyensúly – matematikai egyenletre történő átszámításával volt képes arra, hogy numerikus formulákkal programozza a Mercury robotot, melyet egyébként 6 éve készítettek és tesztelnek.
 
Kiszámították azt a hibahatárt is, amelynél egy átlagos ember elveszíti az egyensúlyát és elesik gyaloglás közben.
 
„Alapvetően olyan technikát fejlesztettünk ki, amely képes megtanítani az autonóm robotokat, hogyan tartsák fenn egyensúlyukat, még akkor is, ha váratlanul vagy kényszer hatására, figyelmeztetés nélkül valamilyen behatás éri őket – magyarázta Luis Sentis. – Ez egy különösen értékes készség, melyet mi emberek gyakran alkalmazunk, ha tömegben kell közlekednünk.”
 
A robotok számára nehezebb elérni a dinamikus, emberszerű mozgást, mivel nincs bokájuk, amely kontrollálná azt. A Texasi egyetem csapata így egy olyan, hatékony teljes test-kontrollálót fejlesztett, melybe beintegrálhatók a kontaktkoncentrikus forgatók (vagy nyomatékok). Ezek küldenek és fogadnak adatokat ahhoz, hogy informálják a robotot a lehetséges legjobb mozdulatról annak érdekében, hogy elkerülje a másokkal való koccanást.
 
A kutatók matematikai technikát is alkalmaztak – amelyet inverz kinematikának neveznek, alacsony szintű motor pozícióvezérlők mellett.
 
A kétlábú robot egyébként úgy tervezték, hogy hűen utánozza az emberek mozgását és jellemzőit.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.