2018. 08. 13. - 10:00

Egyre emberibbek az otthoni robotok

Egyre emberibbek az otthoni robotok

A személyes használatra tervezett mesterséges intelligencia-robotok egyre inkább társasági lények lehetnek számunkra, miközben segítenek a konyhában és a szobában. S vajon az emberek hogyan fogadják ezt?

Egyre emberibbek és társalgóbbak a személyes használatra tervezett robotok, melyek a konyhában és a lakás egyéb teendőiben segítenek nekünk. A legújabb modellek már ilyen formában gurulnak le a gyártószalagról.
 
De vajon az emberek mennyire készültek fel erre?
 
Évtizedek óta nem titok, hogy a kutatások segítségével végül elkészülhetnek a kifinomultabb, valóban jól használható robotok – mindez már nem science fiction.
 
Jibo robot volt az első beszélgető modell a robotika terén
Jibo robot volt az első beszélgető modell a robotika terén
 
A mai robotok azonban nem hasonlítanak elődjeikre: nem járnak, legtöbbször gurulnak és gyakran végtagjaik sincsenek. Egyre jobbak abban, hogy az emberi nyelvet, szociális készségeit és fizikai ügyességét elsajátítsák, de azért nem közelítik meg a tökéleteset.
 
A mesterséges intelligencia alkalmazása ugyanakkor egyre többet segít abban, hogy a robotok eddig korlátozott képességei kibontakozzanak.
 
A gátló tényezők nem akadályozták meg a tervezőket abban, hogy emberszerű robotokat dobjanak piacra, igaz, vegyes eredményekkel.
 
Két úttörő volt ezen a téren, Jibo, a kerek beszélő robot és Kuri, a rajzfilmszerű görgős „dadus”. A Vector készítői, mely egy olcsóbb modell, abban bíznak: ez már tökéletesebb robot lesz.
 
Az az igyekezet ugyanakkor, hogy a robotok társaságot csináljanak az idősebb embereknek, még fejlesztési fázisban van.
 
Kuri robot afféle dadusként is tud funkcionálni
Kuri robot afféle dadusként is tud funkcionálni
 
2018-ban már cél ilyen jellegű modelleket is piacra dobni – hangsúlyozta Vic Singh, az Eniac Ventures egyik alapító partnere, mely számos robotika startupba fektetett be. A nagyon speciális használatuk azonban egyelőre igen korlátozott.
 
A szociális robotokba vetett remény továbbra is él, de kell egy kis idő, amíg a kutatók valóban kifejlesztik a tökéletes modellt.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.