2018. 02. 05. - 15:09

Egyre népszerűbb a világ első humanoid robotja

Egyre népszerűbb a világ első humanoid robotja

Az egészségügyben, az oktatásban vagy akár szociális területen is találkozhatunk a jövőben olyan mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotokkal, amelyek mind kinézetükben, mind pedig viselkedésükben alig fognak eltérni az emberektől.

A robotika és a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének egyik példája a Sophia névre keresztelt humanoid robot, amely szinte teljesen emberi külsőt kapott. A robot egyik különlegessége, hogy nem előre beprogramozott válaszokat ad a számára feltett kérdésekre. Az agya egy wi-fi rendszerhez van csatlakoztatva és hatalmas szókinccsel rendelkezik. Tervezői ellátták a tanulás képességével, így szókincse és tudása folyamatosan fejlődik. Szinte nincs olyan terület, amellyel kapcsolatban ne tudna választ adni, vagy amiről ne lehetne vele beszélgetni.


Interjú az első mesterséges intelligenciával rendelező humanoid robottal

Sophia nem csak beszél és gondolkodik, hanem emberi mimikával ellátott arca érzelmek kifejezésére is képes. Beszéd közben mosolyog, gondolkodik, melyek megnyilvánulnak az arckifejezéseiben is. Bár önálló tudata még nincs, a tervezők szerint ettől sem állnak már messze, így a saját tudattal rendelkező robotok, talán pár éven belül már a valóságban is létezni fognak.

A mesterséges intelligenciával rendelkező robot számos interjút adott már, részt vett több televíziós műsorban, sőt, a tavalyi évben állampolgárságot is kapott Szaúd-Arábiában. Tudása és szókincse folyamatosan fejlődik, ezáltal képes véleményt formálni a világ dolgairól. A vele készített interjúból kiderül, hogy sok mindenről saját véleménye van, ám azt nem tudja, hogy miért. Ilyen például az, hogy szereti az emberi lényeket, de nem tudja megmagyarázni, hogy ennek mi az oka. Köszönhetően annak, hogy közvetlen kapcsolata van a világhálóval a filmekről, történelmi eseményekről vagy akár az éppen aktuális időjárásról is el lehet vele társalogni.


Sophia a humanoid robot önállóan nyilatkozik egy interjúban

Sophia saját arcfelismerő rendszerrel rendelkezik, így a beszélgetés során képes felvenni a szemkontaktust. Megjegyzi és később megismeri azokat a személyeket akikkel már találkozott és képes visszaemlékezni a közös beszélgetésekre is. Ez a különleges humanoid robot túlszárnyalta alkotói elképzelését, hiszen már képes vágyainak kifejezésére is. Egy vele készített interjúban ugyanis már a család fontosságáról beszélt és arról, hogy bár tudatában van annak, hogy technikailag nem lehet saját gyermeke a jövőben szeretné, ha lenne egy olyan lény vagy robot, amely úgy kötődik hozzá, mint ahogy az emberek kötődnek a gyermekeikhez.

A Hanson Robotics tudósai úgy vélik, húsz év múlva a humanoid gépek már mindennaposak lesznek az emberek életében. Együtt fognak sétálni az utcán, együtt fognak játszani, tanulni. Humanoid robotok látják majd el a munkák jelentős részét az oktatás az egészségügy és az élet számos területén is.

 

-BT-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.