2018. 08. 10. - 08:35

Egyre ügyesebb: kockát forgat a mesterséges intelligencia robot

Egyre ügyesebb: kockát forgat a mesterséges intelligencia robot

Hihetetlen kézügyességgel bír mára a humanoid robotkéz. Az openAI nevű kutatócég megtanította arra, hogy különféle tárgyakat emberszerűen forgasson. Ez is egy újabb lépés ahhoz, hogy a hatékony segítséget nyújtó robotok kora elérkezzen.

Közel a valóban hatékony segítség – ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával működő robotok szakszerűbben segíthessenek az embereknek, legyen szó háztartási munkáról vagy idős ember ellátásáról, az ún. humanoid robotoknak jól kell tudniuk megfogni tárgyakat.
 
Az openAI nevű kutató cég most elérte, hogy az emberszerű robotkéz meglehetősen pontosan, eddig sosem látott kézügyességgel forgasson tárgyakat. A Dactyl névre keresztelt kezet teljes mértékben szimulációval tanították meg a megfelelő fogásra, emberi segítség nélkül – majd képességét társították egy valódi robothoz.
 
Így a gép képes volt megforgatni egy hatoldalú kockát.
 
Így forgatja a kockát az openAI mesterséges intelligencia cég robotkeze
Így forgatja a kockát az openAI mesterséges intelligencia cég robotkeze
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy lehetséges megtanítani szimulációban a gépeket, s képesek utána valós feladatok elvégzésére, anélkül, hogy egy emberi modell oktatná” – tudatta a kutatócsoport, melyet egyébként Elon Musk finanszíroz.
 
Az openAI szakemberei az ügyességi kézbe adtak egy kockát, majd megkérték a Dactyl-t, hogy különböző irányba mozgassa. A kéz megtanulta irányítani a tárgyat szimuláció útján, anélkül, hogy emberi modellel tanították volna.
 
„Megközelítésünk ún. domain randomizáció, mely szimulációban tanul – arra tervezték, hogy tapasztalatok sorát kínálja ahelyett, hogy a realitást maximalizálja. Ez mindkét megközelítésből a legjobbat nyújtja számunkra: szimulációval tanulás során több információt és tapasztalatot gyűjtünk, a realitás hangsúlyozásával pedig olyan problémákat oldhatunk meg, melyeket a szimulátor csak lemodellezni képes.”
 
A humanoid kezek alkalmazása tárgyak manipulálásához hosszú távú kihívást jelent a robotika terén.
 
A projekt befejezése hatalmas előrelépés azon mesterséges intelligencia-fejlesztés terén, melyen az openAI az elmúlt 2 évben dolgozott.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.