2021. 07. 16. - 08:09

Elektronikai eszközök meghibásodását jelezheti előre a mesterséges intelligencia

Elektronikai eszközök meghibásodását jelezheti előre a mesterséges intelligencia
A Colorado-i Egyetem (CU Boulder) mérnökei a mesterséges intelligencia és a kifinomult számítógépes szimulációk integrálásával próbálják megjósolni az elektronikai készülékek élettartamát, olyan tényezők figyelembe vételével, mint például hogy a mobiltelefonokban használt tranzisztorok mikor hibásodnak meg.

A kutatást Sanghamitra Neogi fizikus és űrmérnök vezeti, melynek során atomokból álló kis építőelemek fizikáját ábrázolják, majd gépi tanulási módszereket alkalmazva megjósolják az ilyen alkatrészekből felépülő nagyobb szerkezetek viselkedését. Ez olyasmi, mintha egy szimpla LEGO-kockát vizsgálnánk, hogy megjósoljuk, mennyire lesz erős az a vár, amelynek az egyik építőelemét fogja képezni.

Ez a tanulmány hétköznapi elektronikai eszközök terén is hasznos eredményeket szolgáltathat, az elektromos autóktól az okostelefonokon át a feltörekvő kvantumszámítógépekig. Neogi szerint a mérnökök a közeljövőben arra használhatják majd a kutatók által kifejlesztett technikát, hogy az elektromos alkatrészek tervezésének gyenge pontjait előzetesen meghatározzák.

Elárulja a mesterséges intelligencia, milyen eséllyel hibásodik meg egy készülék
Elárulja a mesterséges intelligencia, milyen eséllyel hibásodik meg egy készülék


A szakemberek olyan számítógépes modellt terveztek, amely mesterséges intelligenciát használ az építőkockák belsejében lévő fizikai jellemzők meghatározására - tehát hogy az elektronok és atomok milyen módon alkotnak kombinációkat. A modell ezekből az alapvető blokkokból képes az extrapolálásra, vagyis arra, hogy megjósolja az energiaeloszlást az atomok viszonylag nagyobb darabjaiban.

Neogi kifejtette, hogy a legújabb számítástechnikai eszközök többsége igen sok tökéletlenséggel rendelkezik. Az elektronikai alkatrészek apró hibái miatt a hő bizonyos helyeken felgyülemlik, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy kerékpár lelassul, amikor egyenetlen terepen halad. Ezek a "forró pontok" például az okostelefonok hatékonyságát is nagy mértékben csökkenthetik. A probléma viszont az, hogy a számítógépes modellek és szimulációk által inspirált mérnökök nehezen tudják előre megjósolni ezeknek a gyenge pontoknak a megjelenését.

A kutatás vezetője szerint ugyanakkor még hosszú út áll előttük ahhoz, hogy egy telefon méretéhez hasonló eszköz minden lehetséges gyenge pontját meg tudják határozni. Eddig azonban az új modell hatékonynak bizonyult. A szakemberek ezzel az eszközzel már számos germániumból és szilíciumból készült valós anyag tulajdonságait tudták pontosan megjósolni.

Ráadásul a csapat arra is felhasználja a megszerzett tudást, hogy megismerjék, miként áramlik a hő és az energia nagyon kicsi környezetben. Ezáltal nem csak a jelenlegi eszközök fejlesztéséhez, hanem a futurisztikus eszközök előállításában is segítséget nyújthat a technológia.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.